16.09.2024

💧Вода няма – най-доброто, което могат да ви предложат Парламент и правителство, е работна група… Това е решението на държавата за забатачените проблеми на ВиК сектора и липсващото напояване.

‼️Ако искаш нещо да не се свърши, създай работна група. И то в условията на отичащ, отиващ си Парламент и служебен Министерски съвет, който е ясно, че нищо не може да измисли от днес за утре. Съвсем ни правят на будали и взеха на подбив… Имитирането на дейност е класическото поведение на дилетанта и некадърника.

📌От ВМРО – Българско национално движение години наред обясняваме и предлагаме средносрочни и дългосрочни мерки за по-добро управление на водния сектор. Чуха ли ни – не! Поне откраднете част от предложенията ни сега, за да свършите нещо в полза на хората.

❗️Спешно в момента трябва да се създаде държавен фонд за инвестиции във ВиК сектора и годишно да се осигуряват поне по 200-500 млн. лв. за инвестиции в големите инженерни съоръжения. На първо време основен ремонт на язовирите. Първи в списъка са яз. Огоста, яз. Бели Искър, яз. Йовковци. Има и други, които чакат на опашката.

✅️Второто важно нещо е да се реши проблемът със скъпата електроенергия за ВиК операторите. Затова и предлагаме механизъм за директни договори за евтина електроенергия между НЕК или АЕЦ и ВиК операторите с голямо потребление на електроенергия за помпи и тласкатели (например ВиК -Добрич, ВиК – Шумен и т.н.). Това ще спести милиони левове, които ВиК дружествата могат да ползват за ремонт на мрежата, а не да ги плащат за ток…

Да се възстанови работата на ПАВЕЦ-Чаира, за да не се налага НЕК да ползва като балансьор на системата големите ВЕЦ. Така няма да се освобождават огромни водни количества от язовирите, които изпразват разполагаемите обеми за напояване, например.

✅️Отново през държавния фонд за ВиК инфраструктура да се осигуряват годишно поне по 200-500 млн. лв. за ВиК инфраструктура, като се започне от ремонта на магистралните водопроводи, помпените станции и тласкателите. Давам един пример – поради загубите по мрежата, за да доставите до потребителите 100 литра вода се налага да изпомпваш и тласкаш 160-180 литра. Така практически правиш разходи за 160-180 литра, а доставят 100. Другото изтича по трасето. Такава е реалността в Добричко, Търговишко и други области. Това е и една от причините де факто да няма вода и да има водни режими.

❗️Всички замразени, спрени проекти за язовири за питейна вода трябва да се рестартира. Такъв проект например е изграждането на яз. Ракочевица над с. Хърсово, който да обезпечи Благоевград и Симитли. Проектът е около 150-160 млн. лв., като част от едната тръба и деривациите са изградени.

💧Ето няколко конкретни мерки, за които не е нужно да се мъдрува с години от разни работни групи… От ВМРО предлагаме от години тези и други мерки, защото без нормално водоснабдяване няма как да има нормална държава и хората да живеят спокойно, а предприятията да функционират.

Карлос Контрера