16.04.2024

САЩ подкрепят законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор. Това се разбира от публикация на американското посолство във фейсбук.

„Съединените щати подкрепят България в нейните продължаващи усилия да укрепва своите институции, ангажирани с върховенството на правото. Присъединяваме се към Съвета на Европа, като насърчаваме България да разреши дългогодишните предизвикателства пред утвърждаването на правовата държава, посочени от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия.

Тези предизвикателства включват и своевременното приемане на реформите, необходими за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Оставаме в готовност да оказваме помощ на нашите български партньори в тези усилия“, гласи позицията на САЩ.

Тази седмица комитетът на министрите на СЕ одобри предложенията на служебното правителство за промени в НПК и Закона за съдебната власт, регламентиращи разследванията срещу главния прокурор. Законопроект в този дух внесе и „Демократична България“.

България е под наблюдението на комитета на министрите заради проблема с недосегаемостта на главния прокурор, констатиран в решението на Съда в Страсбург по делото „Колеви срещу България“ през ноември 2009 г. Този проблем остава нерешен и досега.

В четвъртък, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше законопроектите, главният прокурор Иван Гешев каза, че предложенията се правят за един човек – главния прокурор и че с тях се цели овладяване на съдебната система. Тогава правосъдният министър Крум Зарков му отговори, че непрекъснато се оплаква и че светът не се върти около него.

Всички за един

Междувременно Камарата на следователите излезе с позиция в защита на Гешев. Макар и да бяха изпреварени с един ден от Асоциацията на прокурорите, следователите не пропускат да се възмутят от депутата от ДБ Ивайло Мирчев заради думите му „…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност“.

Позицията на следователите е като под индиго с тази на прокурорите – Мирчев е обвинен, че с уронва престижа на прокуратурата, нарушава конституционно установения модел на разделение на властите и погазва върховенството на правото.

Следователите също твърдят, че тези думи са политически натиск над работата на прокуратурата като цяло. „Още повече, че в конкретната ситуация език на омразата се използва от политик, който не за първи път си позволява да уронва престижа на български магистрати, в частност на главния прокурор на Република България, което говори за системност и умисъл в действията“, се казва в позицията.

Без да го назовават поименно, магистратите призовават Мирчев да се извини.

narod.bg