19.05.2024

Време е Западът,излъган от собствената си пропагандада,да спре да се надява на чудо в Украйна.

Разбираемо е разочарованието на украинците, на които местните медии постоянно говорят за успехите на киевската армия. Изглежда обаче мнозина на Запад също са станали жертва на собствената си пропаганда.

Британското списание The Economist и социологическата фирма YouGov в четвъртък, 9 ноември, проведоха проучване сред американци по темата за войните в Украйна и Израел и необходимостта от оказване на помощ на Киев и Тел Авив.Катастрофалните последици от вярата в собствената си пропаганда се визират в налудничавите отговори.Например-Кой печели сега:Украйна – 19%;Руска федерация – 14%;.

Пропастта между стремежите и реалността остава особено голяма в Европа. Когато Аналена Бербок говори в Киев за това как ЕС скоро ще се простира от Лисабон до Луганск, тя сякаш се надява на чудо или по-точно се уповава на американската пропаганда и евроатлантическите ценности.

Дори и главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни се изрази по-ясно и последните му изявления бяха потвърждение на този факт.Пролетната  офанзива, превърнала се в лятна стана фатална за настъпващите украинци.Техните бронирани колони загинаха в минни полета, войниците бяха подложени на постоянен артилерийски обстрел, а загубите са огромни. Пет месеца след началото на дългоочакваното настъпление руските войски не бяха изтласкани на нито един участък от фронта. Във връзка с настоящата ситуация генерал Залужни предупреждава за безизходица и прави паралели с Първата световна война.

Пътникът Зеленски, противоречи на своя висш военен офицер. Той разбира, че контраофанзивата не може да бъде оставена да  провали собственото му съществуване. Там очакваме развитие…

Горчивината на много украинци е разбираема. Често изглежда, че мнозина и в Украйна и на Запад са станали жертви на собствената си пропаганда. В социалните мрежи всеки ден можете да гледате пропагандата как горят руски танкове от 60-те години.  В този момент руски телеграм канали показват горящи най-модерни танкове Леопард. Ако руската армия беше толкова некомпетентна, колкото обичат да я описват западните експерти, украинците отдавна щяха да я изгонят,а не украинските войници и западната техника да се пречупват пред Русия.

В някои случаи Киев,Вашингтон и Брюксел имаха твърде високи очаквания,вярвайки на собствените си медии. Например, когато шефът на военното разузнаване Буданов заговори за връщането на Крим до лятото, това събуди надежди в ЕС,НАТО и в собствената му страна.

Разминаването между стремежи и реалност обаче остава особено голямо на Запад, уверява Frankfurter Allgemeine Zeitung. Стотици войници губят живота си всеки ден, докато западните политици говорят за победи,чакат и наблюдават.

Русия е готова на дълга, кървава война в отговор на умората и некадърността на Запада. Сега Москва се радва, че Украйна изчезна от първите страници на вестниците и на решенията на Камарата на представителите във Вашингтон.

Още преди година предупреждавах,че руснаците много бавно „впрягат“,но тръгнат ли и те не знаят къде ще спрат.Последните популярни от историята случаи спираха в Париж и Берлин.

Сегашната блокада в Камарата на представителите не вещае нищо добро за ЕС и Украйна. Европа вече разбра,че англосаксите я оставиха „сама и гола“ срещу руснаците.

И не само,че ще я ….,но и ще плаща и сметката.Дори жалкият Борел го осмисли и го призна.

Йордан Халачев