27.04.2024

Както вече писахме в e-vestnik – Борисов предпочита избори, затова направи този водевил. По-изгодно му е – отлага се избор на ВСС, на регулатори. Той продължава да контролира по-голям дял от държавата.

Но какво следва? ГЕРБ сега има 69 депутати, ПП-ДБ 64. Разликата им на изборите беше процент и половина.
Сега Борисов се надява да вземе повече. Да, ама не. Закрепил се е на 660 хил. гласа, с всички шашми, медийна подкрепа, купени гласове и т. н. Прогнозите му дават същия резултат, толкова му даваха и преди да го вземе на последните избори. С този резултат сега му трябват още три партии да направи правителство. Надява се, че след новите избори ще му трябват две партии.
Айде, да допуснем, че ГЕРБ си надскочи прогнозите, които досега се потвърждаваха, и вкара 75 депутати. Като прибавиш и ДПС с твърдите си около 35 депутати, трябва още една партия, за да направи правителство. Кой е тя? Най-близо е до ума ИТН. Те ще вкарат пак 11 депутати или дори един-два повече. Човек не се сеща за друга партия патерица на Борисов. Защото преди да направят сглобката, Слави Трифонов заяви от името на ИТН, че ще подкрепят експертно правителство на Габриел. Беше готов. Габриел каза, че чака техните предложения за министри. Само че Борисов ги подритна и избра сглобката – стабилно мнозинство, пишат се евроатлантици и т. н.

Сега ще гледаме втора серия на тази драма. Слави ще иска министри, да подреди Караджов на топло, още поне две-три сукалчета. И ще имаме нова тройна коалиция. БСП, след всички клетви на Корнелия Нинова, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, ще предпочете да не се опозори, по-мъж изглежда от някои други политици.

Иван Бакалов