17.05.2024

Елена Гунчева - Гривова

Много мрънкане каква тежка съдба имаме. В каква катастрофа сме. И все чуждите са ни виновни. Ние все сме жертви….на собствените си избори.

В началото на демокрацията като павиани подскачахме за банани и разрушихме всичко, което имахме, а това, което остана, го дадохме с овации на крадци и престъпници. Насърчавахме да се върнат имоти, да се разпарчетоса селското стопанство, да се разпарчетосат заводи, корабостроитилници, авиокомпании. И всичкото това – под френетичните ни крясъци как това изисквала демокрацията. А всъщност дребничкото чувство на алчност покрай цялото това разграбване да захлебим и ние. Никой не протестираше, когато оня долен престъпник продаде за жълти стотинки БГА „Балкан“ на Гад Зееви. Никой не протестираше, когато подариха на практика корабостроителницата на Домусчиев. Никой не протестира, когато подариха за скрап „Кремиковци“. Никой не протестира, когато изклаха елитните стада животни и изсякоха опитните овощни градини.

Гледах ви през годините как яростно защитавахте и гласувахте за Филип Димитров, Желю Желев, Георги Първанов, Александър Йорданов, Петър Стоянов, Иван Костов, Бойко Борисов, Кирил Петков. И много им се радвахте, а след разочарованието много ги плюхте. Ама вие си ги избрахте. Въпреки призивите на малцината мислещи, че това са хора, които унищожават България.

Българският народ като колектив е напълно неспособен да различи почтен човек от долен крадец и измамник, който го лъже красиво. Хвърля се от един Спасител на друг Спасител, след което обвинява всички други за своя избор и се жалва как са го лъгали. Ами мислете, бе, ако мислите, няма да ви лъжат. Ама предпочитате някой да ви спасява, докато седите на дивана и крещите „България на три морета“, когато сте на три ракии!

Най-пресният пример е практикуващият патриотинг. Въпреки доказателствата за поредицата гафове, грешки, предателства, доказателствата за тотална некомпетентност и липса на кадри, голяма част от българите залагат да ги спасява човек, който дори не може да се издържа с труда си. Фрапиращ пример е, че лидерът има диплома по право, а вчера написал тоталната глупост, че прокуратурата ще обжалва присъдата на задържания за заплахата на Тагарев. Дори студент по право ще се замисли, че след като още не е имало дело, няма как да има присъда, а само се разглежда мярка за неотклонение и съответно такава може да бъде протестирана от прокуратурата. На въпроса ми как е допуснал грешката, която е фрапираща за човек, дори бегло запознат с правото, орките му се нахвърлиха върху мен, че съм била злобна, лоша, злъчна, предател и т.н. По същество никой не коментира той колко е некадърен и как си е взел дипломата. Нито пък се замисли как човек, който няма елементарни познания по това, което е завършил, ще управлява държавата, както ни се заканва. И когато поредният Валери Симеонов започне да коли и беси в държавната власт, ще ревете като излъгани камилчета и ще обвинявате целият свят, но не и себе си за поредната катастрофа.

Всеки народ си заслужава съдбата. Но съжалявам за немалкото мислещи, почтени, свестни и истински българи, които се опитват да направят нещо и да накарат стадото да мисли, но са обругавани и игнорирани. Те не заслужават дебилите и тях да ги завлекат в пропастта.

Елена Гунчева-Гривова