24.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Българският народ си е моят народ. Родният. Друг народ си нямам. И покрусата ми е голяма. От сутрин до вечер виждам тъмнината, която се е спуснала над нас. Злобата, излъчвана почти видимо от мнозина. Жестокостта, присъща на много хора. Пребити хора – за поглед, за разговор, за десетина лева, за закуска, или просто за развлечение. Сгазени нарочно кучета и котета – от дребното удоволствие на шофьора от безумното страдание на безпомощните животинки. Изоставени възрастни хора да живеят като скотове – под безучастните погледи на околните. Просещите деца – приемани като нещо нормално. Побоищата в училище – с език, подходящ за хамали на гарата и насилие, подходящо за затвор за рецидивисти. Думи на подрастващи българчета, пълни с чуждици, с абсурдна омраза и подигравка към другите.

Макар и да не харесвам Ванга, се сещам винаги за едни нейни думи: „Не искайте много, не можете да му платите цената!“. Всъщност това е ключовата дума – за всяка своя мисъл, действие, постъпка, ние плащаме цена. За всяко зло, плащаме цената и то жестоко. За всяко нещастие, причинено на друг, на беззащитно дете, животно, старец, ще платим цената. И тя ще бъде страшна.

Бог е безкрайно милостив към хората. И праща изпитания и наказания на тези, които обича, за да се поправят тук, на земята, да изкупят греховете си. Нима мислите, че остава ненаказано зло? Вижте какво се случва във времето с тези, които са убивали, които са предали, които са вършили злини – те си плащат и то жестоко. Най-жестоката цена е, когато плащат децата им. Познавам един човек, който е много богат, но прегази много хора и получи много клетви, докато стигне дотам, докъде искаше. Е, има пари. Детето му е в инвалидна количка, а съпругата му болна. И сега си преосмисля житието и осъзнава, че парите не могат да купят всичко и всяко зло се връща рано или късно.

Всяка лоша мисъл се плаща. Ние си мислим, че Бог трябва да даде възмездие веднага на лошите. Не е така. Вярвайте, че има справедливост. Не ставайте и вие зли, само направете каквото е правилно. Оттам нататък всеки ще си плати цената. И на лъжите, и на обидите, и на отношението, и на насилието.
Не искайте всичко, не правете зло. Цената е тежка.

Елена Гунчева-Гривова