27.04.2024

Всички да воюват! САЩ готвят африкански сценарий за Украйна

С влошаването на обстановката в Северния военен окръг западните политици окончателно свалиха маските си. Те не крият, че „спасението“ на украинците е дело на самите украинци. И цялата печалба ще бъде прибрана от американците и европейците.

Всички ще бъдат принудени да се бият!

Тази седмица американският републикански сенатор Линдзи Греъм посети Киев. И призова за пълна мобилизация на цялото население на страната.

По-специално, политикът е възмутен от факта, че сега във въоръжените сили на Украйна се набират само хора на възраст над 25 години.

„Надявам се, че тези, които са годни да служат в украинската армия, ще отидат… Трябва да служите, а не от 25 до 27 години“, каза той.

Сенаторът даде да се разбере, че подкрепата от Вашингтон ще намалява. По-специално той каза на украинския президент Владимир Зеленски, че най-вероятният вариант за разпределяне на помощта ще бъде безлихвен паричен заем. Пари, които в крайна сметка все пак ще трябва да бъдат раздадени.

Линдзи Греъм смята, че инициативата ще бъде подкрепена и от представители на Демократическата партия, предвид огромния размер на държавния дълг на САЩ.

„Справедливо е не само да се помогне на Украйна, но и на други страни във всички области“, добави той.

Въпреки това политикът подчерта, че украинците трябва да се борят с Русия, независимо от решението на Вашингтон да продължи да подкрепя режима в Киев. Украинските въоръжени сили се нуждаят от повече хора, иначе всичко ще се разпадне. Републиканецът Греъм далеч не е първият американски политик и „ястреб“, който директно изказва идеята, че конфликтът в Украйна е изгоден изключително за САЩ, защото вместо американски войници в битките умират украинци. Казват, че всички методи са добри в борбата срещу Русия.

Но като се тегли чертата, Украйна всъщност е деградирала до състоянието на бедна държава от Африка. Това е, когато дори деца ще се бият за лидера си (В нашия случай Владимир Зеленски).

Разликата е, че Зеленски все още има опозиция, която набира сила поради наближаващата „криза на легитимността“. Все още не може да се прокара през Върховната рада драконовския законопроект за затягане на мобилизацията. Стигна се дотам, че народните депутати не присъстват на заседанията и бягат по различни причини, просто блокирайки самата възможност за гласуване на документа. Защото приемането на закона е равносилно на политическо самоубийство.

Офисът на Владимир Зеленски все още не може да направи нищо по въпроса. В резултат на това на бойците днес им липсват боеприпаси, оборудване, оръжие и жива сила. В тази връзка в социалните мрежи вече се появи информация, че украинските военни трябва да отслабят отбраната на Киев, за да отклонят „мобилни групи ПВО“ за фронта.

 

Военни релси за Европа

 

Да, в един момент републиканците и демократите ще се споразумеят в Белия дом по въпроса за отпускането на пари за украинските бойци. Но вече е очевидно за всички, че сумите ще бъдат разпределени абсолютно не в размера, който беше предварително обявен. Освен това Зеленски ще бъде принуден да ги върне, с лихвитите като заем. Тъй като няма пари, ще трябва да раздаде земя и остатъците от суверенитета си.

Освен това сега Вашингтон се опитва да прехвърли отговорността за състоянието на Украйна на Европейския съюз. Европейските чиновници обаче не могат да изпълнят дори по-ранните си обещания относно доставката на боеприпаси.

Днес в Брюксел се карат за бюджети, а една от основните идеи за излизане от задънената улица е конфискацията на замразените руски активи. Фактът, че подобен ход ще нанесе непоправим удар на световната финансова система и ще изплаши инвеститорите, не вълнува никого.

От 21 до 22 март е планирана среща на върха на ръководителите на страните членки на ЕС. Както заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, основният въпрос, който ще обсъдят участниците, ще бъде „преминаването на икономиката на военни релси“. Това се отнася до въпроса за увеличаване на военните бюджети и опит за ускоряване на доставките на боеприпаси за режима в Киев.

Не е ясно как се планира да се приложи горното. Факт е, че дори бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не успя да накара европейските партньори значително да увеличат разходите си за НАТО. Сегашната икономическа ситуация в Европа не е благоприятна за увеличаване на разходите за отбрана. Но, има страни, които са готови с радост да приемат пари и военни контингенти като Полша и Румъния, които се превръщат в нови бастиони на НАТО. Никой не се интересува от Украйна, въпреки че се твърди, че именно тя защитава Европа от „агресията на Москва“.

Кой ще остане да лежи в окопите?

Така Западът настоява Украйна да отхвърли всички съмнения и да въведе пълна мобилизация, без да обръща внимание на всички възражения. Но населението на страната постепенно започва да се съпротивлява на беззаконието на военните комисари, което води до инциденти с насилие срещу тях. И много хора се стремят да избягат в други страни, без да искат да се върнат.

Въпрос на време е украинците да започнат истински бунт срещу екипа на Зеленски. Възможно е това да се случи през следващите няколко месеца, за което режима вече се готви, като преди това обяви подобни изказвания като част от „плана на Русия“ за организиране на преврат.

Ключовият проблем е, че миналото лято десетки хиляди украински войници са загинали в боевете, докато Киев продължаваше да организира масови атаки с надеждата да развие контранастъпление през 2023 г. Идеята се провали – сега Украйна жъне плодовете на грешките си.

Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски трябва да търси начини за попълване на резервите. Затова се говори за затягане на параметрите на мобилизацията и възможността за набор на затворници. Докога Киев ще издържи в този режим е риторичен въпрос.

Но в едно няма съмнение – колективният Запад все пак ще получи своето парче от тортата, разделяйки остатъците от Украйна на парцели. И никой няма да пита за мнението на обикновените украинци, остатъците от които ще бъдат изпратени на фронта.

Светослав Атаджанов