24.04.2024

Лобита – Западни лобита и интереси

Столична община реши да премахне Паметника на съветската армия, въпреки мнението на народа.

Само че искам да припомня на ония от Столичната община, че този паметник символизира загиналите войници във Втората световна война. Тогава, мили чиновничета, в тази война са участвали и загинали войници от редица държави, а руснаците са само част от тях. Броят на загиналите руски военни и цивилни е най-висок от която и да е друга държава – общо около 27 милиона, като 13 милиона от тях са военни. Съветският съюз губи, тогава, почти една четвърт (1/4) от населението си. Според архивите, броят на българските войници, които са загинали по време на Втората световна война са между 10 000 и 32 000 души.

Паметник идва от думата „ПАМЕТ“. Нима броя на загиналите във Втората световна война, и най-вече на тези, които са били на страната на Съюзниците не заслужава тази памет?

Всяка държава, която е освободена с помощта на Съюзниците от германските нацисти има паметници на съветската армия. Там се пазят и се полагат специални грижи да тях. В тези държави дори има специални закони, където тези паметници са под закрилата на държавата. Нито една от тях дори не си е помисляла да ги демонтира или премахне.

Поздрави: Дедо Мажд Алгафари