19.09.2024

Голяма дискусия се разрази в САЩ след дебата между Тръмп и Харис, когато Тръмп спомена, че в САЩ приетите хаитяни изяждали домашните любимци на хората. Дори българските медии се включиха в защитата на евроатлантическите ценности, в които явно има яденето на домашни любимци от приетите мигранти. Дори българската медия посочва, че и в Европа дори /в Швейцария/ има подобна практика с кучешко месо, като стигат дори до Римската империя какво са яли, за да защитят пълният потрес, който се случва.

Въпросът нито е смешен, нито маловажен. Не е смешен на собствениците на домашни любимци, за които съответното коте или куче са членове на семейството, обичани и обгрижвани. А аз лично си спомням преди около 40 години, когато в Пловдив имаше много виетнамски студенти, как се говореше, че изчезват кучетата на хората и не ги намират след това, а от виетнамските общежития се носят странни миризми. Културна особеност, ама пък българска културна особеност е това да намираме за гнусно, неправилно и неприемливо.

И проблемът не е само в това да направиш котка на яхния. А в тоталната културна пропаст, която евроатлантиците си въобразяват, че не съществува. Олио и вода не се смесват, хомогенна смес не могат да станат. Така е и с различните култури. Едната винаги ще бъде доминираща и ще претопи другата. И обикновено това е по-агресивната култура.

Евроатлантиците не осъзнават, че не може народите да са сбирщайн отвсякъде, с различни култури, вяра, традиции и т.н. Толерантността има някакви граници, след което е борба за оцеляване.

Да напомня един стар казус със замените в Столипиново – българите категорично искаха да се махнат от този квартал именно поради такива различия. И общината, с помощта на държавата, им помогна да се преместят в други части на Пловдив, а Столипиново си се обособи като гето, изключително населено с роми. В което няма и нищо лошо, защото примерно те са си свикнали с традициите и не се дразнят от сватби по три дена и маанета от сутрин до вечер. Нито се дразнят, че не се спазва хигиена примерно в блока и пред него.

Германците направиха много сериозна грешка. Решиха, че като имат турски гастербайтери, то могат да приемат и други мигранти от Африка и Азия. Ама турците не са нито афганстанци, нито сирийци, нито пакистанци. Нито традициите, нито културата им са чак толкова различни, направо са си добри комшии. Това обаче не може да се каже за хора, дошли от държави, където е традиционно например прегрешила жена да се пребие с камъни на площада, или за обидна дума да се режат глави с брадви. Просто няма допирна точка. И няма и как да има.

Същото е в САЩ. Сбирщайнът си е тяхната основа, но все пак са били от европейски народ, афроамериканци и азиатци. Докато някои нови мигранти минават границите на толерантността.

Трябва ли да има национални държави, или общности, в които етносът и културата да нямат значение. Да, трябва да има национални държави, дори с малцинства в тях. Защото всяка държава се формира от определен народ, който има специфики, култура, обичаи, традиции и дори вяра. Народът е група от хора, свързани кръвно, семейно, с традиции, обичаи, история и култура. И никое придобито гражданство не може да те направи част от този народ.

Глобалистите искат да превърнат света в глобално село, където думата нация е обидна и забранена. Или по-скоро да ни превърнат в еднородно стадо, което лесно да се управлява от определени хора.

Няма как да си българин, ако кръвта ти не завира като чуеш родопска гайда и ръченица. Няма как да си българин, ако не пророниш сълза за убитите в Баташкото клане. Няма как да си българин, ако предадеш вярата си. Няма как да си българин, ако вярваш, че някой друг може да се погрижи за държавата ти.  Кръвта вода не става. А културите не трябва да се смесват насилствено.

Светът е шарен. Но всеки си тежи на мястото. Откъсни го от мястото му и той вече е дърво без корен. И започват проблемите. Уважение всекиму, до определена граница, след която започва самоунищожението. Когато някой е дошъл на гости, трябва да спазва правилата на дома и на домакина. И ако не го прави, трябва да бъде изхвърлен.

И да, проблемът е сериозен. И може би започва от котетата и кучетата.

Елена Гунчева-Гривова