19.09.2024

Елена Гунчева - Гривова

Носталгично ми е. Чета днес, че е починал създателят на състезанието „Бързи, смели, сръчни“. Аз като вече в напреднала възраст, си спомням състезанието. И други предавания – „Захарно петле“, „Милион и едно желания“, „Като лъвовете“. Все приятни, поучителни, чисто детски предавания. Които чаках с нетърпение. А сега? Сега детските филмчета и игри са повече като филм на ужасите. Кървища, насилие, лудост. С това отрастват децата ни сега. Забили носове в телефони и таблети. Някои непрочели и една книга. Колко родители са завели сега децата си в близкото читалище?

Войната е за съзнанието на хората. И като всяка война, първо са белязани най-беззащитните. Децата. Защото, ако променят тяхното съзнание, когато ние – старите, си отидем, те няма да знаят как да се съпротвляват. Дори няма да правят разлика между истината и измамата.

В битката си за оцеляване, забравихме за децата си. Забравихме да ги защитим срещу лудостта на тези, които искат да контролират света. Мислим на парче, а не глобално. Например ЛГБТ в училищата. Да, добре, забраниха …вече не знам какво, текстът е толкова неясен, че в съд трудно ще се стигне до адекватно решение. Но остана това, че в книжки за деца, в учебници се прокрадва идеята, че няма нищо лошо в тая извратена работа. Децата гледат клипчета, в които има извращения. Популярни филми насаждат извращения.

И кръв. Знаете ли колко много кръв гледат децата по филмчета и видеоигри. До степен да смятат, че е съвсем нормално да убиваш, да отрязваш глави, крайници, да пускаш хора от прозорците на високи сгради, да ги убиваш по всевъзможни начини. Знаете ли на какво поведение се учат децата от клипчетата – да са нагли, арогантни, че важна е силата, а не доброта, възпитанието, образованието.

Грижата за децата е грижа за нашето бъдеще. Трябва да пазим душите им. Защото най-важното за един родите е да направи детето си ЧОВЕК. А не да му остави имоти и пари и да го научи, че всичко, включително уважение и любов, се купуват.

Погледнете децата си. Вижте какво гледат и четат. Дайте им книга. И най-важното – дайте им пример!

Елена Гунчева-Гривова