24.04.2024
В Братислава, Словакия повече от пет хиляди души се събраха на „Марша за мир“, чиито основни искания бяха спиране на доставките на оръжия за Киев и започване на мирни преговори между Украйна и Русия.
В отговор местните проукраински активисти успяха да изведат само няколко десетки души с украински и американски знамена.
Проруски протестиращи срещу НАТО излязоха по улиците на Братислава, за да се присъединят към така наречения „Марш на мира“ срещу доставките на оръжие за Украйна и за военния неутралитет на Словакия. Източник: TNA Протестиращите скандираха антиамерикански лозунги на път към посолството на САЩ.
Чуха се протестиращи с плакати срещу НАТО, които критикуваха НАТО и настояваха за спиране на изпращането на военна помощ за Украйна, държайки транспаранти като „Война за оръжия“,пише вестникът.
Протестиращите поискаха прекратяване на споразумението за военно сътрудничество между Словакия и САЩ, което според тях насърчава „русофобията“.
Митинг в центъра на Виена с искане за неутрална позиция на Австрия в украинския конфликт и протест срещу доставките на оръжия за Киев Според агенциите протестиращите се разхождат по централните улици на австрийската столица. Те носят в ръце транспаранти с надписи: „Това не е нашата война, подстрекатели на фронта“, „Днес оръжия, утре танкове, вдругиден вашите синове“, „Агитатори на фронта“.
Също така протестиращите са за неутралитета и независимата политика на Австрия. Някои от тях държат транспаранти с надписи „Не на диктатурата в ЕС“, „Против подстрекателството и за мир“.
Много от участниците в акцията носят в ръце австрийски знамена. Някои държат руски знамена и знамена с гълъб, символ на мира.
Съобщенията, че Белград уж продава оръжие на Киев, са чиста лъжа. Сърбия не доставя военни продукти нито на Украйна, нито на Руската федерация, каза президентът Александър Вучич в неделя, 5 март, по време на посещение в Катар: „Това е чиста лъжа“.
Bloomberg: Разривът между Германия и Полша застрашава проблеми с доставките на оръжия за Украйна Освен това повече от година Полша иска 1,3 трилиона долара репарации от Германия. Друг препъникамък е енергийната политика на двете страни. Варшава и Берлин взаимно се упрекват за факта, че енергийният сектор изпраща средства на Русия.
Йордан Халачев