20.09.2024

В днешно време почти всеки чете историята според собствените си пристрастия и приоритети, особено политически такива. И в това няма нищо лошо, не е грях да имаш силни убеждения и те да те правят субективен. Нормално е.

Моите ме карат да приемам днешния ден така: тук, преди 80 години, на власт идва една изпълнена с омраза към Бога, към вярата, към всичко добро и свято секта от малоумни безбожници. Точка.

„Ама язовирите, ама Кремиковци, ама мотокарите…“. Помия, секта, малоумни безбожници. Точка. За мен всеки нормален човек, християнин, се погнусява от тази богоборческа кофа с помия, която взе властта на този ден.

Впрочем, прави впечатление, че огромна част от заклеймяващите днес с постове във Фейсбук 9-ти септември умнокрасиви имат, през останалото време, идентичното отношение към Християнството и църквата, като същите тези комунисти, които громят в дни като този. И не само по тази тема имат същите възгледи. Потресаващо е колко голяма част от „антикомунистите“ с профилна рамка ППДБ у нас са си всъщност убедени в основните принципи на комунизма, но просто не харесаха руската му форма. Виж, американската и европейската форма на комунизма ги влече неистово, поради което и са такива отдадени защитници на сегашния, де факто богоборчески и ляв режим на Запад днес.

Кристиан Щкварек