19.09.2024
Станислав Бачев

Станислав Бачев

Важно е да се отбележи, че първото действие на Иран беше да внесе официална нота до Съвета за сигурност на ООН, което е дипломатическия начин първо да се покаже разликата в начина на мислене и действие, и второ да се легитимира това, което предстои след утре като действия.

Това са важни детайли в протоколния ред, които също показват, че решенията не се взимат с пожар в главата и сърцето, а с разум. В това отношение има сходства в моделите на поведение(може да се нарече колективен/на държавния елит modus operandi) на Русия и Иран.

Нито един от отговорите, които предстоят няма да бъде емоционален.В Иран, както и Хизбула, са наясно, че действията на Израел са продиктувани от проблемите на Бенямин Нетаняху вътре в самата държава Израел. Неуспехът да подчинят Газа силово, което доведе до фактическото й разрушаване и извършване на геноцид, както и загубата на обществената подкрепа по света, оставят на правителството на Израел единствената възможност да продължава с опитите да ескалира конфликта. Продължаването и разширяването на войната е единствения начин Нетаняху да запази себе си. Тук също има сходства с поведението на Колективния Запад спрямо Руската федерация.

Едно от заключенията е, че отговора на Иран ще бъде съгласуван първо с Русия, след това с Китай. Ще има пряк отговор. Но ще има отделен, хибриден отговор и от Ливанска територия, както и от Йемен. Възможно е да има и симетричен хибриден отговор на територията както на Израел, така и на САЩ.

В заключение, отново за България – добре е нашето правителство и неговите говорители да се скрият някъде и да не коментират темата. Това само ще усложни уравнението, от което зависи съдбата на българските моряци.

Станислав Бачев