02.05.2024

В края на 18 годишното си управление на София, ГЕРБ стават все по-нагли и безскрупулни – защото знаят, че им е за последно!

Освен корупцията в обществените поръчки (като например пуснатата наскоро поръчка на ЦГМ за 6 млн. за нов софтуер за паркиране), с пълна сила е и престъпната рапродожба на общински терени!

🤬 В последното заседание на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции се гласува продажбата на 4246 квадратни метра общински терени в София! Само от един ъглов терен намиращ се на ъгъла на ул Перник и бул Сливница, търгът за 775 кв. м достигна цена от 2 092 000 (два милиона лева). На ъглов терен с улици от трите си страни и малко тупиче от 4-тата надуването на параметрите ще „избие“ тези 2 милиона многократно.

🤡 В същото време, общината иска и взима терени от държавата, за да решава проблемите създадени от реституирана собственост в паркове и зони за озеленяване, както и проблеми създадени от решения на герберското мнозинство в СОС. Един такъв са терените в Мусагеница продадени на Блъсков и получили чрез решения на мнозинството на ГЕРБ в СОС възможност за максимално застрояване в градинката на съществуващи блокове! Слава Богу гражданите там бяха непримирими и заставиха общината да замени имотите му с такива, получени от държавата…

⚠️ Да се искат и получават от държавата терени е правилна политика! София не може да се справи сама с проблем наследен от лошия, но абсолютно задължителен и справедлив държавен закон за реституцията.

❌ Но е абсолютно недопустимо с едната ръка да искаме земя от държавата, за да решаваме проблемите в София, а с другата ръка да продаваме уникално апетитна общинска земя, с която също можем да решаваме проблеми и да водим истинска жилищна политика!

💸 Продажбата на общински терени е грешно решение, което има алтернативи. Една от тях споделена от Екипът на София:

Общински имоти трябва да бъдат продавани само при изключителни обстоятелства. Част от точките в предстоящото заседание на СОС са за продажбата на имоти, намиращи се на много, много атрактивни локации. Аргументацията е, че в тези имоти законно са построени частни сгради, много от които заведения. Вместо да продава обаче, общината може да сключи договор за дългосрочно ползване със собственика на сградата. Например 20 години би бил достатъчно дълъг период за удовлетворяването на частния интерес, а от друга страна общината би запазила ресурса си за бъдещи нужди.

Съставът на общинския съвет е практически много по-важен от името на кмета на града, защото решенията, които СОС взима са задължителни за изпълнение от него!

Голямата битка на ГЕРБ за София не е за кметското място, а за общинския съвет!

Иво Божков