05.07.2024

В очакване сме на свалянето на първия америкаански военен сателит от …хусите!

Хусите свалят американските „Жътвари“ с оръжия с руски произход. Информацията, че две или три ракети са пробили дебелата обшивка на американския самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“, ще се превърне в нова светла страница в книгата с описания на безобразията на Пентагона. Сега честта да я напишат е на хусите – скромни в материално отношение, но дръзки „момчета със сандали“ от йеменската пустиня. Историята на борбата им с американското чудо творение – безпилотния самолет MQ-9 „Reaper“ – добавя увереност в техния успех.

Как “ Reaper – Жътварят“ стана жертва

Според първоначалния план MQ-9 „Reaper“ трябваше да се издига на височина, недостижима за врага, да сее разрушение и да „жъне“ плодовете на тази си дейност. Оттук и името му „Жътвар“. С началото на кампанията срещу хусите обаче нещо изненадващо се обърка. Още на третата седмица от конфликта американците загубиха първия си дрон – той беше свален от неизвестна система за противовъздушна отбрана.

Данните от разузнаването и елементарната логика предполагат, че хусите могат да имат колкото си искат ПЗРК. И опитен стрелец, изкачил се на по-висок хълм, може да причака MQ-9 „Жътвар“ и да направи успешен изстрел.

Е, това вече се е случило и алгоритъмът за противодействие е отдавна известен – дронът просто бе вдигнат по-високо. Качеството на видеонаблюдението на района можеше да пострада донякъде, но скъпата „птичка“ поне ще оцелее.

Уви, месец по-късно янките загубиха втория Reaper, който летеше на височина около 9 км. И почти веднага, по същия сценарий, втори БПЛА е свален в небето на Ирак. Обезумял от гняв, Пентагонът нарежда MQ-9 “Reaper” да бъде вдигнат до лимита си от 15 км, където летя до 26 април. И до там той беше свален от нещо много сериозно и през май американците загубиха още два от тези БЛА. Общият резултат е 5:0 в полза на хусите.

Руските корени на иранските чудотворни оръжия

Все пак американските военни не са пълни идиоти, въпреки че техните политици се опитват да превърнат армията им в дебилна. На голяма надморска височина MQ-9 Reaper може да бъде достигнат само от армейска система за противовъздушна отбрана с мощен радар, оборудване за насочване и, най-важното, подходящи ракети. Не можете да скриете такава система в джоба си и дори един пустинен бедуин разбра, че Иран щедро е предоставил тези оръжия на хусите.

Първоначално подозренията паднаха върху ракетата Saqr, известна още като руското Izdeliye 358. „Смесица“ от компоненти, произведени в различни страни, което се отнася до интелигентни боеприпаси. Просто казано, това чудо може да прави кръгове в небето много дълго и бавно, чакайки целта си. Не е чудно, че операторите на американските БПЛА и разузнаването не са забелязали момента на изстрела – атаката срещу „Жътваря“ е започнала много преди да влезе в желания квадрат.

Сега, след изясняване на данните, системата за противовъздушна отбрана Barq-2 беше определена като виновник за смъртта на 5 – те MQ-9 Reaper. Името и е заимствано от много успешна противовъздушна ракета, която се използва в много ирански системи за противовъздушна отбрана. Защото почти всички са или копирани, или направени след изучаване на руския комплекс Бук-М1. Същото нещо, което не само не е остаряло, но и се показа отлично пригодено в борбата срещу ислямистите в Сирия.

Загуба както на репутация, така и на много пари

Всичко в случващото се е унижение за ВПК на Съединените щати. И фактът, че техният прочут MQ-9 “Reaper” стана толкова лесна жертва. И това, че Иран се е научил да създава системи за ПВО с отлични качества. И че тези системи за противовъздушна отбрана горят американска техника чрез едни вече обучени хуси, които до миналата есен се смятаха едва ли не за диваци от пустинята.

И най-важното, огромни финансови загуби – поне последните два MQ-9 „Reapers“ бяха модификации „ER“ – най-новите. Те струват повече от 40 милиона долара за брой, така че скръбта на финановия отдел на Пентагона не е трудна за разбиране.

Още по-лошото е, че изминаха повече от шест месеца от началото на мисията „Пазител на просперитета“ и няма не само никакъв успех, но и отрицателен резултат. Според Вашингтон самото присъствие на страховитата им флотилия в Червено море е трябвало да изплаши хусите. И да насърчи капитаните на контейнеровози и танкери, които да продължат да използват маршрута през Суец, въпреки някои рискове.

Оказа се точно обратното – почти всички големи спедиторски компании избягаха от региона. Дори е страшно да се изчисли колко загуби понася западната икономика от тази авантюра. Положението е толкова отчайващо, че те сериозно обмислят да поискат разрешение от Русия да плават по Северния морски път, при нейните условия, разбира се. Защото светът видя и разбра на живо дори по телевизията, че поверяването на защитата на морските пътища на САЩ и техните сателити е изключително безразсъдна идея.

В този ред на мисли сме в очакване на свалянето на първия американски военен сателит от …хусите!

Светослав Атаджанов