05.05.2024

В секретни документи Бундесверът отправя резки критики към действията на Украйна по време на контраофанзивата, пише в. „Билд„.

В доклада се казва, че Киев напразно раздробява прекалено много своите бойни подразделения. Между тях няма общо бойно ръководство.

Това не само увеличава рисковете от приятелски огън, но и ги лишава от възможността да нанесат мощен удар в главната посока и да установят огнево превъзходство.

Понякога в атака преминават групи от по 10-30 души. В такива условия нито западната подготовка, нито превъзходството във въоръжението, нито първоначалното предимство в жива сила дават резултат.

Според авторите на документа колкото повече опит има един украински войник и колкото по-високо е в йерархията, толкова по-зле усвоява западната подготовка. Затова войниците, които нямат боен опит, усвояват програмата по-добре.

Войниците, които са се завърнали в Украйна са поставени под командването на командири, които не работят по западните стандарти. Самият команден състав, на различни нива, има управленски недостатъци, които водят до лоши и опасни решения.

В резултат на това контраофанзивата засега е доста бавна, пише германското издание.

Бавната контраофанзива на Украйна намалява надеждите за мирни преговори през тази година и заплашва да удължи конфликта, твърдят западни представители, цитирани от в. „Уолстрийт Джърнал“.

от dnes.dir.bg