17.05.2024

Александър Томов при Карбовски

В следствие на тези криминални, престъпни прояви и контрол върху съдебната система, това е една от ключовите причини България да е по-бедна и да изостана от други страни в последните 20 години.

Големия проблем на българската съдебна система и на българската демокрация е в това , че доста упорито в последните 20 години и повече, ключови хора в страната и политици и олигарси се опитват да контролират определени сегменти на съдебната система с една единствена цел:

Да бъдат сигурни при извършване на незаконни сделки, при съмнителни сделки. Да бъдат безнаказани, да могат да се оправдаят ако се наложи, тоест да се сложи под килима , това което правят… и от друга страна, да използват хората в съдебната система , които са им близки за да могат да удрят свои икономически и политически противници.

След идването на Сакскобурготски на власт започнаха абсолютно дръстични методи за овладяване на сегменти от прокуратурата и в по малка степен върху съдебната система, която , като цяло е съхранена дори днес. Как станаха нещата с имена:

Още по времето на Никола Филчев –известния наш главен прокурор, знаете че беше убит неговия зам. Главен прокурор. Започнаха опити за пробиви. Трудно можеше да се каже тогава, че има нещо съществено, защото беше за кратък период от време, но със сигурност от времето на Георги Първанов и Сергей Станишев, когато те си избраха за свой съветник Борис Велчев, започнаха абсолютно ясни опити за ИЗПОЛЗВАНЕ на прокуратурата за решаване на икономически и политически проблеми.

И тогава и по-късно, вече при Цацаров  и при Гешев, започнаха едни решения , които будеха обществено съмнение, обаче минаваха…

И някак си медийно, дори да кажеше някой нещо… дума срещу дума… замитано беше… и се продължаваше нататък. Затова в България се получиха парадокси – фрапантни скандали, фрапантни загуби на държавни средства, останаха без последствия.

Да ви кажа нещо още по-фрапантно: имаме над 100 УБИЙСТВА – между 2001 и 2010 г. Това са двама съветника на президента Първанов, няколко кмета, един куп съветници, един куп олигарси, един куп бизнесмени от различни групировки, почти по никой няма разкрито Дело. И това са убийства, забележете.

Пример – знаковото убийство на Илия Павлов, разкриха ли убийството да кажем на съветника на президента Емил Кюлев, разкриха ли убийството на съпруга на Весела Лечева, който дълги години се мъчи във кома, но който беше застрелян. Разкриха ли убийството на кмета на Елин Пелин, на кмета на Радомир?

Разкриха ли убийството на един куп други лица, които са да кажем от групата на СИК или на ВИС. Да не ги изреждам също… Искам да кажа с това, че през всичките тези години е имало контрол- пряк или косвен върху определени сегменти на прокуратурата, следствието… и че е имало достатъчно силни фактори върху висшата власт – политическа и олигархична, които са влияли на това да няма разкриване на всички тези престъпления.

Всичко това днес ИЗБУХВА, вижда се. Вижда се ЯРКО, че такива проблеми има, които са структурни проблеми и аз казвам на днешните депутати. Казвам го често и ясно. България няма да тръгне напред, ако вие не промените основното правило, че не бива да се позволява и трябва да се преследва със всички средства на закона ако политици, висши или по-малко висши, и олигарси директно влияят върху съдебни решения и разследвания.

ТОВА ТРЯБВА да се смени, защото каквито и конституционни промени да направят, защото аз познавам тази реформа от нейните съавтори, искам да ви кажа, че ако се остави това, че хора от политическата власт, могат да назначават прокурор, да назначават членове на висшия съдебен съвет, да им плащат там при „ПЕПИ ЕВРОТО“ или там където и да е на други места, да не сложат начело на съдебната система солидни и безупречни хора, в България няма да има демокрация.

Разделението на властите ще бъде ФИКЦИЯ.

Задължително да се премахне до минимум така наречената депутатска квота за висшия съдебен съвет и да се даде право на съдиите, на прокурорите, отделно да изберат свои представители като се гарантира с други законови, ако трябва конституционни средства НЕЗАВИСИМОСТТА на системата.

Това, което през тези години, беше изпуснато. През всичките години беше изпуснато. Ако се връщаме по сделки, мога да ви кажа още 20 неща, които са дълбоко престъпни и за които не е могло да има разследване, въпреки че сегменти на съдебната система са се противопоставяли на това.

Ако ме питате дали съм оптимист. Не съм. По една причина. Това че състава на висшия съдебен съвет – НОВИЯ – ще зависи отново от Бойко Борисов и Дилян Пеевски.

Значи:

1 во – най важния проблем в момента за да започне РЕФОРМА в съдебната система е да се смени състава на висшия съдебен съвет, който първо е завършил своя мандат, второ, очевидно той не се ползва с доверието на самата съдебна система, пък и на цялото общество, но тъй като ще зависи от мнозинството да се избере този състав. Той се избира, ако се запази парламентарната квота в парламента той ще зависи отново от ГЕРБ и ДПС. Няма как да стане иначе.

Има шанс, не голям, но Винаги има. По няколко направления. Едното е да настъпи някакъв катарзис в ГЕРБ и да се види, че няма как да продължат по стария начин. Второто е че има външен натиск и аз ще дам един пример, защото това е другия парадокс, който пречи на престижа на държавата. Убива престижа на държавата…

Това е, че НИЕ имаме външни обвинения, независимо дали става дума за МАГНИТСКИ или става дума за Брюксел, който казва имате тежка корупция по върха на властта… и тук всеки се прави на УДАРЕН.

Ако имаше силна ДЪРЖАВА, трябваше да каже простичко:

Г-да Американци, г-да Англичани, ВИЕ не сте прави, по Магнитски, ние казваме, че това е нечестно и да защитите тия хора с аргументи.

Ако обаче си мълчите, то тогава това е валидно. Тогава, какво правят тия хора по върха на политическата власт. Които са обвинени официално? Това е ПОДИГРАВКА, разбирате ли?

Това се вижда отвън и се обсъжда отвън. Това пречи страшно на външни инвеститори, пречи на банкови системи, пречи на финанси и т. нт.

И в крайна сметка, ни прави по-бедни.

Александър Томов

в студиото на Мартин Карбовски

Цялото интервю: