30.04.2024

💡В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия! Големите партии бързо последваха примера от национално ниво и Промяната (ППДБСС) се събра охотно и с ГЕРБ, и с БСП. Не става дума за сватба, а за истинка римска оргия.
📈Така бюджетът на София мина с гласовете на ППДБСС и ГЕРБ, а финансовата рамка на транспорта мина с гласовете на ППДБСС и БСП. Некоалицията се пренесе в общината в София, но с различни партньори за моментни удоволствия. Например въпреки огромните критики от ГЕРБ за бюджета на София, ППДБ и Спаси София охотно клекнаха и се подложиха на партията на Борисов, за да мине един не особено амбициозен, да не кажа разфокусиран бюджет. ППДБ-Спаси София пристанаха на ГЕРБ в СОС и то беше очевидно. По време на дебатите иначе големите устатковци и всезнайковци, дето са на всяка манджа мерудия, от ДБ и Спаси София мълчаха, не взеха изказвания да си представят и защитят бюджета, а се задоволиха само да репликират. Явно задкулисието им е избило точно тогава зъбките и си траеха гузно, за да не разсърдят ГЕРБ в последния момент. На каква цена Борис Бонев се съгласи бюджетът му да мине при условията на ГЕРБ? Същият този се кълнеше като Харвадския Кирил, че „никога с ГЕРБ“. Само че явно на същия принцип – не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво правя!

Във втората фаза общинската политическа вакханалия мястото на ГЕРБ зае пък БСП – по гласуването на икономическата рамка (финансирането на градския транспорт). Така се стигна до куриоза за пръв път БСП да гласува против повече пари за градския транспорт, за да подкрепи ППДБ и Спаси София. Парадоксално, но факт – социалистите предпочетоха доклада на ППДБСС с по-малко пари за градския транспорт пред моето предложение за повече. Не помогна и аргументът ми, че с моето предложение се гарантират заплатите на транспортните работници, а в предложението на ППДБСС не се гарантират. Прие се с гласовете на БСП вариантът на спасителите. В задачата се пита какво правим , когато транспортните оператори (най-вече автотранспорта и електротранспорта) едвам си покриват разходите. Автотранспортът завърши 2023г. със 16 млн. лв. задължения за горива, части, ремонти, гуми, материали, които няма да бъдат покрити и тази година. Над 50 автобуса стоят трайно спрели по плацовете на гаражите Земляне, Малашевци и Дружба. И ще продължат да стоят, защото ППДБСС и БСП отхвърлиха предложението ми да се осигурят 9 млн. лв. за основен ремонт на точно тези над 50 автобуса.

Доста се изненадах, че точно по темата с транспорта БСП реши да подкрепи предложението за по-малко пари. И то предложението точно на тия, които им нарязаха паметника.
Така че не говорим за сглобка в общината, а за истинска политическа оргия, която се вихри най-безпринципно между уж големи и непримирими политически опоненти.
След вчера реално опозицията в СОС се сведе до ВМРО, ИТН и тримата съветници от Възраждане. Всичко друго охотно участва в управлението на София под жезъла на Терзиев.

Карлос Контрера