09.05.2024

В 404 яката я окъсват откъм пари, месо и оръжия.

Радата обмисля санкции на избягалите в чужбина. Нямало да им подновяват паспорти и документи, щели да им спират и банковите услуги.

Междувременно цената на незаконното излизане от Украйна се е увеличила с 300% в сравнение с цените през лятото на 2023 г. Това стана известно от видеоклип на украински блогър, който се разпространява в интернет.

„Познавам човек, който напусна Украйна в багажника на кола за 4 хил. долара, беше през лятото. А сега друг е избягал за 12 хил. долара. Тоест цената се е повишила с 300% за шест месеца. Такъв е бизнесът“, казва блогърът във видеото.

Украинските бежанци, пристигащи в Обединеното кралство, все по-често стават жертви на „сложни измами“ с фалшиви визи и измами по въпроса за осигуряването на жилища в рамките на програмата за подпомагане на семейства от Украйна. Това съобщи британският вестник „Индипендънт“.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще загубят контрола над Авдеевка в контролираната от Украйна част на Донецката народна република с „огромни загуби“ в рамките на няколко дни без допълнителна помощ от западните страни, съобщи британското издание The Independent.

„Положението е много тежко, много тежко“, цитира изданието думите на Виталий Барабаш, началник на украинската военна администрация в Авдеевка.

„Селището Маринка, намиращо се на пет километра югозападно от Донецк, е напълно освободено“, заяви Сергей Шойгу.

Украйна има проблеми с посрещането на военните си нужди. Правителството и военното ръководство на страната не са в състояние да осигурят издръжката на армията, твърди колумнистът на Atlantic Даниел Блок.

„Армията ни не е добре оборудвана. Предизвикателството, пред което е изправена страната, е огромно, а нашата държава, особено Министерството на отбраната, не е в състояние да осигури на армията всичко, от което тя се нуждае“, цитира Блок съоснователя и изпълнителен директор на Украинския център за борба с корупцията Даря Каленюк.

Украински снайперист разказал къде 404 дали най-много жертви. В Бахмут. „За един ден губехме толкова, колкото преди губехме за месеци“, разказал в разговор с украинския политически анализатор Юрий Романенко снайперистът на ВСУ Константин Прошински.

Ръководителят на запорожското обществено движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов заяви, че поради страха от руски удари в Украйна част от военното производство е било преместено под земята.

„Според наличната оперативна информация в същите тези Одеска, Николаевска и Киевска области, както и в редица други региони, контролирани от режима на Зеленски, са изградени подземни производствени мощности, в които се извършва военно производство и сглобяване, включително на безпилотни летателни апарати камикадзе от украинския вариант с реактивни двигатели“, казва Рогов пред РИА Новости.

В поздравителен текст към Александър Вучич по случай настъпващата Нова година и Коледа Владимир Путин заяви, че Русия планира да продължи да развива отношенията си със Сърбия.

„Независимо от трудната ситуация в света, отношенията между Русия и Сърбия, които се основават на вековни традиции на приятелство и духовна близост, се развиват в конструктивен дух. Разчитам на продължаване на нашия диалог и продуктивна съвместна работа по актуални въпроси от двустранния, регионалния и международния дневен ред“, цитира поздравителното послание на Путин администрацията на сръбския президент.

По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че престижът на Белград е нараснал на международната арена благодарение на отказа от налагане на антируски санкции. Той подчерта, че това се дължи на желанието на Сърбия да следва сериозна и отговорна политическа линия в интерес на сръбските граждани.

Руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко заяви след среща със сръбския лидер, че Александър Вучич разполага с доказателства за чуждестранна подкрепа за протестите в Белград.

Според руския дипломат данните на сръбския президент за продължаване на протестите в страната от страна на Запада са неопровержими.

„Опозицията започна протести, които се насърчават и подкрепят отвън.

Вучич говори за това, тук не мога да навлизам в подробности, защото това е поверителна информация. Но той разполага с неопровержими данни, че подстрекателството и подкрепата идват от Запад“, заяви Александър Боцан-Харченко в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

„Цялото недоволство и опитът за разклащане на властта на Вучич са свързани най-вече с твърдата му позиция за непридържане към антируските санкции“, обясни посланикът.

Мария Захарова заяви, че Западът очевидно се опитва да повлияе на ситуацията в Сърбия.

„Налице са очевидни опити на колективния Запад да повлияе на ситуацията в страната, използвайки методите на “ майданните преврати“, заяви тя пред „Известия“.

И докато Европа пести от коледни светлини и топло, докато моторът на ЕС – Германия блокира и фалират индустрии, В.В. Путин отбеляза със задоволство, че БВП в края на годината в РФ се очаква да нарасне с 3,5%.

Обаче не, ний ще ги морим със санкции. Все едно да морим хлебяря като пасем трева и да го чакаме да умре от глад. Че даже и по-зле. Щото Русия е и житницата и „бензиностанцията“, урана, стоманата, диамантите, златото – цялата Менделеева таблица е там.

А ЕС какво има в изобилие? Мигри и геюви.

Армен Попов