25.04.2024

И тъй като по онова време Кирчо е било малко момченце и е ходило изправено под масата е редно да не помни какво се е случило и какво е направил ГЕРБ за диверсификация на газа. Когато Кирчо вече е превърнал изправената си поза от подмасата в поклон, който наполовина е надупване, тогавашното правителство на ГЕРБ реши да създаде газовите хъбове на гръцката граница.

А това се случи, защото Русия спря газа през Украйна след Майдана и обтегнаха отношенията си. Така се спря и строителството на „Балкански поток“, като част от него се превърна в „Турски поток“… Разбира се, че Про100 Киро не може да помни такива неща поради вродената си простота и възрастта, в която тази простота е започнала да избуява.

Идеята за тези хъбове тогава я даде Томислав Дончев и това бе единствено правилния ход за освобождаване на България от газовата зависимост. Вероятно никой не е провиждал тогава войната между Русия и Украйна, но вече се виждаше несигурността от доставки на газ от Русия поради несигурността на източния ни доставчик. Така ГЕРБ подготви и построи пет помпени станции и създаде условия за пренос на газ независимо от газопровода, минаващ през Украйна.

А един хъб бе построен край Варна. Старта бе даден през 2018 година и целта бе по този начин да се свържат „Турски поток“ с „Балкански поток“, като по този начин се заобикаляше несигурното трасе през Украйна…

Апропо, тогава предшествениците на Киро също протестираха от страх, че ще се отрови земята и няма да могат да произведат продукти за доматената революция на Киро…

Христо Стоянов

Facebook