01.05.2024

Само за 44 дни Великобритания загуби кралица, стабилност на паунда, икономическо доверие от инвеститорите, канцлер, министър на вътрешните работи, министър-председател. И най-ценното: идея как да изглежда бъдещето на страната.

Лиз Тръс беше трагичен и некомпетентен лидер. Изкушенията на нейната партия за връщане към дискредитираната сигурност на идеологията на свободния пазар и облагодетелстването на най-богатите се оказа огромно и Тръс се вкопчи в тази религия. Британска трагедия!

3 дни нашето НС с родилни мъки избира своя председател (честито, наборе!); калпав избор, но все пак по-добре врабче в ръката, отколкото жерав в небето.
Сега за 30 дни това НС ще трябва да избере МС, да приеме бюджет, да реши дали да включи България във войната (дали ще се изпращат оръжия или жива сила, това е все едно, включване си е), да осигури макроикономическа стабилност, да гарантира на спонсорите си солидни потоци от еврофондовете и т.н. И понеже има партийци, „готови на всичко“, и това ще се случи.

Единственият свеж момент за електоралните зрители остава как дуетът ПП (Плевнелиев-Паси) ще убеди 240-те да съставят несъставимото от несъществените и неубедителни координатори.
Не е комедия, а комитрагедия!

Боян Дуранкев