20.05.2024

Страхил Ангелов

След като всички разбрахме, че академичния съвет на държавния софийски университет „Алма матер“ най-много държи на правоверната украинска пропаганда и всеки, който не прокламира публично постулатите на братска Украйна рискува да бъде остракиран, е добре да се знае, че учебното заведение заема „престижното“ 952 място в световната класация!

Това разбира се не тревожи академичния съвет.

За тях най-важното е да се придържат към наративите, лансирани от държава с 30 годишна история, в която национални герои са някогашни колаборационисти на тертия райх, организирали едни от най-зловещите кланета в историята на Втората световна война, както и дейни участници в избухналата след първата световна гражданска война в Русия.

„Герои“ като Махно, Бандера, Петлюра, Мелник, Коновалец, които са от руски, унгарски или полски произход, са издигнати в култ и техните имена носят улици и площади в Украйна…

Незавидното позициониране на университета ни е без значение.

Основното предназначение на „науката“, която процъвтява там е да се преподава русофобия – най-перспективната дисциплина.

Няма да е учудващо, ако в скоро време се появят „авторитетни“ исторически студии и изследвания, в които да се прослави делото и на султан Абдул Хамид II, който е потушил зловредни русофилски бунтове в Румелийските вилаети през 1876 и геройски е бранил империята от варварската руска инвазия година по-късно!

Звучи напредничаво. Подобен „нов прочит“ на историята ще допадне на „прогресивния“ жълтопаветен елит и респективно на посолството, което може да отпуши грантово финансиране за допълнителни изследвания!

Горките студенти….. 952 място!

Страхил Ангелов