05.10.2024
gold zlato

За тримесечие канадската компания „Дънди прешъс металс” е добила 79 000 унции от находището в Ада тепе край Крумовград. Това са приблизително 2240 килограма от скъпоценния метал, които заминава в джоба на канадската компания, за България остава… дупката заради най-ниската концесионна такса в света, при която работят канадските тарикати – само 1,44% от целия добив.

При борсова цена в момента от около 152 000 лева за килограм излиза, че за три месеца канадците са инкасирали 340 480 000 лева печалба от убийствената за страната ни концесия.„Ада тепе“, както се нарича рудникът край Крумовград, е първата и засега единствената нова мина в страната след промените. Откриването отне близо две десетилетия и премина през промяна на първоначалния проект, серия от обжалвания от екологични организации и административни спънки.

Строителството на рудника и на съоръженията към него започна през 2016 г. – пет години след като докладът по ОВОС беше одобрен. Първите количества руда бяха добити през 2018 г., а през следващата година започна и преработката й до концентрат – крайният продукт на предприятието

За разлика от концентрата на „Дънди прешъс металс Челопеч“ – другото дружество на канадската DPM в страната, който се изнася за претопяване в Намибия, продукцията от Крумовград се преработва в страната – от завода на „Аурубис“ до Пирдоп и Златица.

Канадската фирма има договор за 30-годишна концесия за находището „Хан Крум”, който тече от 2012-а, т.е., грабежът ще продължава до 2042-а година. Част от находището е Ада тепе.

При подписването на договора оценката беше за добив от близо 37 тона злато и над 34 тона сребро.

От цялото извлечено от недрата на България злато, обаче, в бюджета ще влязат общо 30 милиона лева – 1,44 % концесионна такса върху борсовата цена на добива.Това е най- ниската концесионна такса в света на добива на злато.

mediamall.info