29.03.2024

От началото на сагата с отстраняването на главния прокурор, с голяма доза неудобство наблюдавам усилията на правосъдния министър. Принципно не харесвам Гешев и дори протестирах преди две години за свалянето му. От друга страна, аз съм юрист и очаквам, когато някой иска отстраняването му, добре да се е подготвил и да представи юридически, а не политически аргументи.

Досега няколко пъти имаше сблъсък между Йорданова и Гешев, като министърът не успя да направи нищо смислено по повод отстраняването му. Още по-лошо – Гешев успя да изглежда доста по-подготвен юридически от нея.

И тук въпросът ми е дали това е умишлено или е плод на най-елементарна некомпетентност? Някак си все ми се струва, че няма как по върховете на управлението да се слагат чак толкова неподготвени кадри. Аз, когато не съм подготвена по определено дело или казус, просто не се излагам да го водя. Когато си тръгнал да правиш нещо, най-малкото трябва да си добре подготвен с доказателства и аргументи.

Всъщност промяната целеше отстраняването на корупцията и на Гешев. Май не успя с нито едното от двете неща. Дали нарочно или поради невъзможност…..историята ще покаже.

Елена Гунчева