02.05.2024

Да поразсъждаваме за смъртта на Пригожин. Има стара максима qui bono? Кой има интерес от това убийство?

1. Отмъщение за загиналите по време на преврата/похода на 24 юли. Медиите не отразиха нашироко, но при този опит за метеж загинаха няколко офицери от ВС на РФ. Малко вероятно, но не изключено. Мотив, а вероятно и ресурс има.

2. Наказание за преврата, разпоредено от висшето ръководство на РФ. Както и да го погледнем, не се връзва, защото няма никакви позитиви за РФ или висшето ръководство, особено извършено на руска територия. Можеха да го направят в Африка. Видя се, че има само негативи и то много. Светкавичните реакции на западните медии, само доказват това. Никой човек, който е с всичкия си, не би наредил подобна операция. Накратко – ресурс има, мотив няма.

3. Отмъщение, организирано от Украйна. Очевидно мотив има, ресурс надали. Това не е като да сложиш бомба под колата на невинно момиче.

4. Ответен удар, организиран от кръгове в САЩ (Пентагон), за загиналите американски генерали и офицери в Украйна. Имат мотив, сигурно имат и ресурс да го направят.

5. Ответен удар, организиран от Франция. Нигер беше поредния удар срещу колониалните владения на Франция в Африка, който се оказа и много болезнен. Присъствието на ЧВК Вагнер в Нигер, може да е онзи фактор, който да направи загубата на ресурсите на тази страна за Франция, безвъзвратна. Мотив има, ресурс най-вероятно също има. (Из мрежата се мерна някакво съобщение за натоварване на самолета на каса с много скъпо вино в последния момент…). Обезглавяването на Вагнер, в този момент, е изключително изгодно за Франция, което временно го неутрализира или поне парализира. А Франция се надява с бърза операция да си върне позициите в Нигер. Мотив много сериозен, ресурс вероятно също има.

Вероятно след някой и друг месец ще разберем, коя версия е истинската.

Виктор Папазов