18.05.2024

Мартин Карбовски

Рязането на паметници е фашизъм. Горенето или редакцията на книги е фашизъм. Гоненето на журналисти и търсенето на “правилна “ гледна точка  е фашизъм.

Отказът от история и промяна на учебниците е дори повече от фашизъм.Фашизъм е да се настройват групи хора едни срещу други по исторически повод, а в ефира да се хвърли вината върху купчината желязо.

И монументът да се нарече “паметник на раздора”. Това си беше чиста проба Гьобелс. Истинска фашистка пропаганда. 30 години не беше паметник на раздора.

Сега е, защото раздорът започна когато давахте чукове на провокатори и никой не ги санкционираше. Фашизъм е да поощряваш провокаторите. Да ги надъхваш. Да палиш огньове и да съдиш за огъня политическия си опонент.

Фашизъм е делене на “наши” и “ваши”. Заплахи за преименуване на улици. Фашизмът е неумение, бездарие да управляваш и да се наречеш “промяна” .

Фашизъм е да променяш Конституцията в своя изгода. Да обявяваш една цяла нация за “вредна”, като само преди 25 години същата нация ти беше “братска”.  Различното мнение за ерес. А собствената си лукавост ехидно да представяш за мъдрост.

Фашизъм е да търсиш враг, да клеймиш позиции, да остракираш несъгласните с тебе. Да плачеш, че няма обществен разговор, но да правиш така, че да се чува само едната страна в спора.

Фашизмът е все още в зародиш. Но той следва прости правила – още повече разделение и отказ от миналото. Следете какво ще стане – промяна на имена на улици. Викане на хора за справки.

Емиграция на нормалните хора, чели история. Отказ от азбуката, отказ от национална гордост и замяната й с европейщина, която вече прилича на фашизъм.
Жътва на паметници. И представете си – някой се гордее с тая жътва.

И следва война. Фашизмът е най-вече война. С измислен враг, на негова територия. В нашия случай  – на наша територия заради наша провокация.

Не ви се вярва ли? Огледайте се. Всичко започва с тълкуване на историята и отричане на историята.

С рязане на парчета история. И с власт в ръцете на фашисти – дадена им с малко и уж за малко. В компанията на колаборационисти и обикновени  крадци.
Спрете фашизма сега.

Не спирайте да му се противопоставяте. Няма друг кой, освен тебе. И няма кога, освен сега.

„Noli Timere Messorem“

Мартин Карбовски

„Лентата“