19.09.2024

Девет години след опитите ми да озаптим банки, монополисти и ЧСИ-та, които действаха чрез чл. 410 и 417, правдата дойде!

Нещо повече! Правдата дойде точно навреме, когато се готвеше смъртоносен удар върху потребителите чрез внесения от ПП-ДБ лобистки закон за фалит на физическите лица.

Господ си знае работата!

Молих ги да не го внасят, но жаждата за власт и пари е по-силна от това да работиш за народа си!

Правдата дойде от Съдът на ЕС (СЕС), който дава тълкувателни разяснения на европейското законодателство и се произнесе по редица казуси, вкл. и по запитване на български съдия по дело C-379/21.

СЕС се произнесе недвусмислено – националните съдилища са длъжни да преразглеждат влезли в сила заповеди, ако съдията, издал изпълнителния лист, не е направил проверка за наличие на неравноправни клаузи в договора с длъжника и това не е изрично записано в мотивите му да уважи претенцията.

Вследствие на тълкувателните актове на СЕС нашият Върховен касационен съд преобръща на 180 градуса досегашната си практика и вече приема, че влезлите в сила заповеди по чл. 410 и по чл. 417 от ГПК подлежат на преразглеждане, когато заповедният съд не е направил мотивирана проверка за неравноправност на договорните клаузи (виж Определение № 4203 от 20.12.23 г. по гр. д. №1767/23г. на ВКС, 4 г. о.).

Времето нa „хищническото“ кредитиране вече свърши – жертвата може да се обърне към съда и да си възстанови надвзетите лихви и неправомерно начислени такси, а при бързите кредити може да си върне всичко платено над чистата стойност на кредита.

Ако ипотекираното жилище вече е продадено, то не може да бъде върнато, но ощетеният човек може да получи компенсация и да си върне всеки лев, който му е бил отнет по силата на неравноправни клаузи в договора.

Пътят за защита е отворен!

Бъдете здрави и се борете докрай!

Димитър Байрактаров