24.04.2024

Само в двете 00 народният избраник се чувства уютно

Нужникът предлага атмосфера на уединение и самовглъбяване. На порцелановата чиния депутатът потъва във философски покой. Преосмисля миналото с поглед към бъдещето

Няма по-уютно място за българския депутат от клозета под покрива на парламента. В пленарната зала народният избраник трябва да имитира активност. В кулоарите го гонят досадни журналисти. В бюфета го е страх да не качи наднормено тегло.
Клозетът обаче е друго нещо. Нужникът предлага атмосфера на уединение и самовглъбяване. На порцелановата чиния депутатът потъва във философски покой. Преосмисля миналото с поглед към бъдещето. Отделя отпадъчни продукти, за да освободи място за нови проникновения.

Напъва се и генерира идеи, които водят нацията към прогреса

Доказано е, че клозетът е творческа лаборатория. Едно от най-креативните места, обитавани от хомо сапиенс. Колелото най-вероятно е измислено в клекнало положение. Същото важи за лъка и стрелата. В древния Рим обществените тоалетни са били своеобразни форуми. Гражданите повдигали тоги, сядали на мраморни плочи с дупка в средата и обсъждали важни държавни дела.

Строителите на съвременна България са били наясно с ключовата роля на клозета в националното ни битие. На 4 юни 1884 г. полагат основният камък на Народното събрание. Проектът е на виенския архитект с български произход Константин Йованович. Той решава постройката в неоренесансов стил, заседателната зала е за 320 работни места и 600 души публика.
Акцентът обаче е клозетът – един от най-модерните и елегантни в Европа. Клекала от китайски порцелан, облицовка с италиански мрамор и аксесоари от Париж красят тоалетната. Херувимчета от тавана дискретно наблюдават посетителя. Течаща вода плавно отмива биологичните отпадъци.

Този шедьовър на отходното дело обаче е само един. С всяко сетнешно преустройство на Народното събрание архитектите отнемат от пленарното пространство за сметка на тоалетното. Клозетите в парламента се множат и сега вече са шест плюс отделна санитарна стаичка за групата на ДПС.

Клозетната верига, която е своеобразен „парламент в парламента“, се нуждае от сериозна поддръжка. Всяка година администрацията на Народното събрание брои над 200 000 лева за санитарни материали. Само тоалетната хартия е десетина вида. Наложително многообразие заради предпочитанията на парламентарните групи. Сините се бършат само с алена хартия, а червените посягат единствено към небесния цвят. Депутатите от ГЕРБ използват всякакви разцветки, но са забранили оранжевото – цветът на гербера.

Парламентарните хигиенистки сноват непрекъснато

Оплакват се от голямото текучество. „Отиват по 30-40 ролки на ден средно. На всеки час ходим, следим и слагаме. Не допускаме да няма хартия“, кълнат се те. „Най-много е тичането при вот на недоверие и при приемане на бюджет. Тогава над 50 рула отиват“, тюхкат се грижовните лелки.

Хартия се пести, когато някой депутат има запек. Страдалецът се напъва без резултат и няма какво да избърше. В такава драматична ситуация Лъчезар Иванов щеше да хване хемороиди. На 16 юни 2011 г. той се заключи в тоалетната да измисли как е взел 131 000 лева от консултантски услуги. Журналистите тревожно го чакаха пред вратата с двете нули. След гастро-мозъчната атака Иванов пусна водата, излезе и заяви: „Няма нещо, от което да се притеснявам, всичко е на показ.“

Понякога парламентарните тоалетни крият изненади. През 1993 г. например там изчезна епископският жезъл на Христофор Събев. Задигна го богословът Тони Радков, който твърдеше, че Събев е невежа. Носи реликвата в дясната, а не в лявата ръка. „Лъжа е, дъще! Дядо Христофор винаги се облекчава с жезъла в лявата ръка“, опроверга клеветата Събев пред една журналистка.

Най-лошото се случи в пастелната есен на 2010 г. Тогава пострада честта на Емил Василев. Ревностен любител на хигиената в политическото пространство, той беше сред най-редовните посетители на тоалетните. Обикаляше всичките шест, не влизаше само в санитарната стаичка на ДПС. И ето че му посегнаха!

След издевателството Василев направи официално изявление: „На 22.10.2010 г. бях брутално изнасилен от съпредседателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Искра Фидосова. Местопрестъплението беше мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати. Веднага съм информирал за случая организационния секретар на РЗС г-н Тодор Великов, народен представител.“

„Възнамерявам още в понеделник – уточни Василев – да внеса официална жалба до парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, защото знаете ли колко ми беше тежко? Преди това съм получил поне 100-тина sms от Фидосова с порнографско съдържание. В жалбата ще настоявам по случая да бъдат сезирани ГДБОП и прокуратурата, тъй като случаят е от значение за националната сигурност. Надявам се на бързо и безпристрастно разследване.“

Този грозен епизод доказа, че клозетната система на парламента не е в крак с времето.

Изостава от световните стандарти

Американският ВиК гигант Roto-Rooter създаде тоалетна, в която няма опасност идеите да отлетят през отдушника. Влизат в компютър, изпращат се по факс или се съобщават по телефон. За съчетаване на полезното с приятното е добавен телевизор, тонколони, игрова конзола и хладилник. Има и педали за упражняване на долните крайници.

Тоалетният комбайн е наречен „Подобреният Джон“ в памет на сър Джон Харингтън. Той е бащата на модерния клозет. През 1596 г. благородникът конструира първия нужник с течаща вода за удобство на английската кралица Елизабет I.

Изобретателят става толкова прочут, че името му се превръща в синоним на клозет. В англоезичния свят „джон“ е жаргон за „кенеф“.

Национален приоритет е тоалетните в Народното събрание да бъдат оборудвани с „Подобреният Джон“. Цената е само 23 000 долара.

Автор: Росен Тахов

https://trud.bg/