25.04.2024

NEXO ще заведе дело срещу България за щетите, които акцията на прокуратурата ѝ е нанесла. „Нашите консултанти оценяват щетите на над 1 млрд. долара.

Ние бяхме в процес на листване на американската борса и сега това трябва да бъде отложено заради репутационните щети, които ни бяха нанесени“, заяви “ един от собствениците на компанията Антони Тренчев, появявайки се почти едновременно в две телевизионни предавания на различни телевизии.

Отличен тайминг! Това пише журналистката Виктория Георгиева в коментар за Tribune.bg

Според Тренчев главният прокурор Иван Гешев умишлено заблуждава, че действа по сигнал от САЩ, защото Nexo вече е сключила споразумение с правителството на САЩ и прокуратурата в Ню Йорк, с което не е признала вина, а просто са уредени претенциите към нея.

„Ние престанахме да приемаме американски клиенти още през февруари миналата година, защото регулацията на този пазар не е ясна“, заяви бившият депутат от Реформаторския блок.

Незнайно поради какви причини появата и думите на Тренчев предизвикаха сърцетуп сред членовете и поддръжниците на ДБ и ПП.

Всъщност казаното от него отлично онагледи лъжите и престъпленията, за които Nexo ще и са санкционирани в редица страни. Глупости, лъжи или признания, както искате ги определете.

Първата глупост или може би първото признание за мисленето му, което каза – „Вече 30 години позволяваме на шайка бандити да мародерства”. Антони Панайотов Тренчев е бащата на основателя на криптобанката и е известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС.

Тоест разбираме, че преди 30 години сме били управлявани от честни и почтени политици. После идва шайката. Тук обаче Тренчев е хубаво да обясни защо майка му отлично се е колаборирала с част от шайката, като по едно време беше и стилистка на съпругата на президента Румен Радев.

Тренчев беше и депутат от Реформаторския блок, значи е бил част от тези престъпници, управляващи ни от 30 години. РФ бяха и коалиционен партньор на ГЕРБ, нали така?

Втората глупост/лъжа – Тренчев се похвали, че случващото се в „клета България”, за която искал уж да направи нещо добро, няма особен ефект върху ежедневието му, но едновременно с това обвини прокуратурата за изнесените данни, лъжи – по думите на Тренчев, за които щял да осъди българските граждани за милиарди. Колко патриотично!

Трета глупост – Тренчев се похвали, че Nexo е сключила споразумение с всички 50 щата и борсите, както и с прокуратурата за 45млн – незначителна сума, по думите му, което означавало, че проблем нямало.

Да, всички отлично знаем, че това е популярна практика в САЩ, но тази практика касае именно обвиняеми лица или компании. Повтарям – обвиняеми, не невинни.

Буквално преди броени часове главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс и многощатска коалиция обявиха, че Nexo са лъгали инвеститорите:

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност“, каза тя. „Nexo пренебрегна многократните предупреждения да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия.

Дните на крипто компаниите, които се държат така, сякаш правилата не важат за тях, свършват”. Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона долара поради нерегистрираното предложение на Nexo и продажбата на EIP.

Споразумението финализира и гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата.

Nexo се сдобиха и със забранен достъп до сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведомят всичките си инвеститори в САЩ да изтеглят активите си от платформата.Отделно щатът Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона долара от компанията като част от споразумението.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ също обяви паралелно споразумение, в което Nexo се съгласи да плати допълнителни 22,5 милиона долара и да прекрати предлагането и продажбата на EIP сметки с променлив процент в Съединените щати

Всичко това, по думите на Тренчев, не доказвало вина и не съдържало обвинения. Изберете си кое ви харесва повече – откровен лъжец или самонадеян глупак е ексдепутатът. Вероятно и двете.

Четвърта лъжа – „тези хора са се асоцирали с нас, заложили са си главата” – под „тези хора” Тренчев визира явно прокуратурата в Ню Йорк и въобще САЩ.

За какво асоциране с Nexo става въобще въпрос, при положение, че точният цитат да думите на Джеймс е:

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести”, а компанията получи и 5 годишна забрана до сектора на ценните книжа в Ню Йорк. Не, Тренчев, „те” НЕ се асоцират с вас, напротив, дистанцират се от вас и директно ви обвиняват в измама и неправомерни действия.

Петата лъжа касае въпроса обект ли са Nexo на производства под британска юрисдикция. Да припомним, че на пресконференцията на нашата прокуратура, присъстваха служители и на Британската агенция за борба с престъпността.

“Това няма общо с Nexo”, каза Тренчев, а това, което имало било само „спор от частно правен характер с няколко алчни индивида от Великобритания, които ни рекетират”.

Защо обаче от Британскаа агенция заявиха пред медиите, че сътрудничат на българските власти по разследването за Nexo? Те ли лъжат или Тренчев? Вие как мислите?

Шеста лъжа – лицензът и как оперира Nexo. Toва било незначителен детайл. Да, те не извършвали банкова дейност, но пък спирали да оперират на американския пазар, защото… на този въпрос вече е отговорено няколко абзаца по-нагоре – защото са го правили без лиценз за тази дейност, нарушавайки редица закони в САЩ.

Седмо – криптовалтите не били удобен начин за прехвърляне на активи, това във връзка със санкциите срещу Русия. Дали Nexo са използвани за прехвърляне на руски активи., е отделен въпрос, чийто отговор е ясно, че от страна на Тренчев ще е „не”, както и отговори.

По същия начин беше принизена и изнесената информация за транзакции, свързани с терорист и Хамас – имало някакви, ама били две години преди да стане ясно, че въпросният е терорист.

Едната обаче е от 2021 – годината, в която и Националното бюро на Израел за борба с финансирането на тероризма (NBCTF) предоставя данните от дълго разследване, касаещо подобна дейност.

Тук предстои тепърва прокуратурата ни да изнесе повече данни, но съществен проблем е, че повсеместното принизяване на институциите, което се случва благодарение и основно на някои партии, вече е поставило много хора в положението да се съмняват във всичко, казано от прокуратурата например.

Осма глупост – един от задържаните от Nexo бил американски гражданин, поради което нашата прокуратура му била нарушила човешките права.

Това е трудно смилаемо – явно Тренчев се опитва да ни кажа, че не можело да се задържат чужди граждани, защото „когато той (гражданинът) сметне за нужно, щял да се свърже с тях (САЩ) и ще последва грандиозен скандал.

Интересно как още не е счел за необходимо да информира посолството поне, а може би това е свързано с дейността, която е осъществявал…

Девета лъжа – даренията. Абсолютна лъжа, че не е наясно и това било лична инициатива на служители на Nexo. И те, разбира се, по едно и също време решили да дарят едни и същи суми.

А това, че ДБ и ПП се опитват да се измъкнат чисти от калта и въпреки даренията, която са получавали от компания, подлежала на съдебни процедури в САЩ (още от септември), опитвайки се да заобикалят закона и разрешените суми за финансиране, е редно също да бъде детайлно проверено от прокуратурата ни.

Да не забравяме и че предстоят още решения на британските и израелските власти, които решения касаят Nexo.

И не на последно място – най-малкият проблем е, че Тренчев спекулира, че Гешев щял да бъде привикан в САЩ да дава обяснения защо е намесил името на тяхната прокуратура в разследването срещу Nexo.

По-същественият е, че този човек твърди, че на главния прокурор на България може и трябва да му бъде набито канчето – с извинение – от страна на САЩ.

Нагло, арогантно, безпардонно поведение, зле прикрито от уж убедителни слова, които обаче (особено в края на рецитала) бяха придружени от явни промени в гласа, демонстриращи нервността на Тренчев.

Не бива и да се учудваме, че мигновено след като Тренчев приключи с „разобличаването” на лошата българска прокуратура, думите му бяха разпространени по хиляди профили на поддръжници на ДБ и ПП в социалните мрежи.

Кой от кой по-възторжено се умиляваше от „разгромяващата сила” на „фактите”, изнесени от ексдепутатът, кой от кой а-ха да пролее сълза, че след Кирил Петков, в сърцата на апологетите на посочените две партии, вече се появи нов фаворит.

***

Виктория Георгиева е завършила „Реализация и подготовка на ТВ предавания“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и „Религията в Европа“, направление „Ислям“, отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в „Ах, тези медии!“, редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“.

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

blitz.bg