04.05.2024

Хуманитарната помощ на ООН не достига до всички деца в Газа. Над 2 милиона палестинци в Ивицата са под блокада и бомбардировки от Израел от октомври миналата година.

Видео, публикувано в социалната мрежа X/Twitter, показва 10-годишния Али от Северна Газа, който е принуден да яде храна за животни, за да не умре от глад. „Когато я ям, имам стомашни болки и диария, гърлото почва да ме боли“, казва детето, докато държи оранжева смес, с която, по думите му, се хранят животни. Мъж, който снима момчето, го пита какво би си пожелал. Али отговаря: шаларма (вид дюнер), кебап, бял хляб.

Хуманитарните конвои на ООН, пътуващи към северната част на Ивицата Газа, са подложени на обстрели от Израел и не успяват да достигнат до нуждаещите се хора.

Директорът на UNRWA (Близкоизточната агенция на ООН за помощи на палестинските бежанци) Томас Уайт съобщи за стрелба срещу конвой с храна, чакащ да се придвижи в Северна Газа. Конвоят е бил ударен от ракета, изстреляна от израелските военноморски сили, написа Уайт в социалната мрежа X/Twitter.

Хуманитарата криза се задълбочи и след като множество западни държави спряха финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци в отговор на израелските твърдения, че нейни служители са участвали в атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Финландия и Австралия спряха да изпращат пари на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощи на палестинските бежанци). Израелската армия арестува осем служители на агенцията на ООН. До момента нито едно от твърденията на Израел за връзки на хуманитарните работници с терористични атаки не е потвърдено с независими доказателства.

По данни на палестинските власти за пет месеца бомбардировки убитите палестинци са над 29 000 души, 13 000 от които – деца.

obektivno.bg