22.05.2024
Станислав Бачев

Станислав Бачев

The Geographical е най-авторитетното научнопопулярно списание във Великобритания, което се издава от кралското географско дружество. Месечният брой през Април 1947г. излиза с корица, посветена на България, част от обширна статия. На нея са изобразени български деца, които четат Читанка.

Символът да се избере точно тази снимка е много важен.

Това беше и причината да търся и открия точно този брой на списанието, който закупих от Англия.

Това е английски поглед от английски автор, без намесата на български „интелектуалци“. Статията е озаглавена Новата България и описва промените след подписването на мирния договор, чрез който България излиза от Втората световна война.

В статията се разглежда и ролята на Народният съд, но за разлика от настоящите неграмотници у нас, конотацията е положителна. Струва си да се напомни, че тези съдилища са организирани чрез общо решение на Съюзниците.

Дават доста ясно разграничение между народностните нагласи и „управляваната и контролирана от германците политическа власт“. В тази връзка споменават също една характерна черта на българите – дълго търпят, което е последвано от склонност към насилствено избухване.

Но най-добрата част е фокуса върху корицата и нейният символ.

Деца, образование, народност, бъдеще.

Станислав Бачев