05.05.2024

Виктор Орбан

Конфликтът в Украйна вече не е нужен на самите украинци, а на страните от Запада, които всъщност управляват тази изгубила суверенитета си страна. Това мнение изрази унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радио Кошут, съобщава ТАСС.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви в традиционното си интервю пред държавното радио Kossuth в петък, че украинците практически вече са загубили суверенитет, тъй като държавата вече не може да финансира собствените си граждански операции, предава „Фокус“.

По думите му, днес единствено парите на Запада държат Украйна жива и функционираща. Според него, въпросът е колко дълго европейците могат да издържат тази война.

„Въпросът е какво ще реши американският президент Джо Байдън и колко дълго ще издържи Европа. Американците могат да генерират много пари с различни „финансови манипулации“, но Европа не може да направи това, ЕС може да събира пари от страните членки“, заяви унгарският премиер.

Орбан добави, че Европейският съюз иска финансови средства за войната в Украйна, като същевременно дължи пари и на Унгария. Ръководителят на правителството оцени размера на защитата на границата на 2 милиона евро, а неплатеният дълг към учителите на 800 милиарда форинта.

Освен това ЕС все още трябва да изплати средствата от фонда за възстановяване на Унгария. Премиерът отбеляза още, че Европейският съюз е на предела на своята издръжливост и че обществото все по-малко се интересува от развоя на войната.

Според Виктор Орбан страните членки са много по-заети със собствената си вътрешна политика и икономическите ефекти от войната.

Виктор Орбан посочи като неочаквано съвпадение, че Италия, която дълго време се противопоставяше на задължителните квоти и създаването на мигрантски гета, промени позицията си и я прие, а след това няколко седмици по-късно получи 19 милиарда от фонда за възстановяване след Covid, от които Унгария не получава.

„На заден план вървят сложни игри, не съм им фен“, заяви премиерът, който смята миграцията не за тактически или стратегически въпрос, а за исторически въпрос, който трябва да се разглежда на това ниво.

Източник: ТАСС