18.05.2024

Тогава заместникът на Йоловски Михаил Стойнов беше уличен от ДАНС, че е снимал кодовете с телефона. Без да има право на това.

На председателския съвет министър Йоловски е извикан, за да обясни ситуацията. Там разказва как Кирил Петков и Божидар Божанов са го заплашвали, за да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а да ги даде без търг на определени фирми.
Веднага след това „Има такъв народ“ подадоха сигнал в прокуратурата за извършено престъпление спрямо Йоловски. Тошко Йорданов беше разпитан в прокуратурата още на етап предварителна проверка.

След това са намерени достатъчно данни за престъпление, а заради статуса на Кирил Петков делото е пратено в КПКОНПИ. Освен към Йоловски заплахи е имало и към децата му.

Вече повече от месец се работи по делото. А инспекторите в КПКОНПИ правят анализ на обществените поръчки на Министерството на електронното управление и разпитват членове на комисиите, които определят правилата.

По разследването засега няма резултат най-вече заради ситуацията в комисията. Преди Нова година тя беше разделена на две – за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

В същото време обаче депутатите още не са избрали председатели и членове на двете комисии. Работят тези с изтекъл мандат. КПКОНПИ няма шеф от януари 2022 година, когато Сотир Цацаров се оттегли доброволно и стана прокурор.

КПКОНПИ се ръководи от заместника му Антон Славчев, който наскоро също спечели място в държавното обвинение. В същото време хората в комисията не знаят каква ще е съдбата им при новото ръководство, което се чака от месеци насам.

То зависело и от Кирил Петков като шеф на парламентарна група и лидер на коалицията, която е мандатоносител. Комисията е приоритет за ПП-ДБ. Със сигурност щели да имат свой човек в ръководството, така че Просто Киро да се измъкне между капките.

Тогава не е ясно какво ще се случи с хората, които в момента работят по разследването срещу Кирил Петков за заплахите към Йоловски, смята източникът на „Филтър“ за сложната ситуация в комисията.

https://mediamall.info/