26.06.2024

Докато НАТО дрънка с оръжия и ЛГБТ+…….

„Иранският министър на петрола Джавад Оуджи заяви, че Русия ще инвестира в петролните находища на Иран. В момента седем петролни находища се разработват в Иран с инвестиции на различни руски компании, каза той.

„Днес 220 000 барела от производството на петрол в Иран са от тези находища, в които са инвестирали руснаците“, съобщи Оуджи, цитиран от Mehr News.

През януари Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей официално одобри ново 20-годишно всеобхватно споразумение за сътрудничество между Ислямската република и Русия.

Новата сделка включва дългосрочни споразумения за отбраната и енергетиката. Новият договор ще промени Близкия Изток завинаги, коментира енергийният анализатор Саймън Уоткинс от специализираната медия Oil Price.

20-годишният „Договор за основата на взаимоотношенията и принципите на сътрудничество между Иран и Русия“ ще замени 10-годишното споразумение, подписано през март 2001 г. (удължено два пъти по пет години).

Новият договор е разширен не само като продължителност, но и като обхват и мащаб, особено в секторите на отбраната и енергетиката. В няколко отношения новата сделка допълва ключови елементи от 25-годишното всеобхватно споразумение за сътрудничество между Иран и Китай.

В енергийния сектор споразумението дава право на Русия на добив в иранския участък на Каспийско море, включително в потенциалното огромно находище Chalous. По-широката зона на Каспийския басейн, включително находищата на сушата и в морето, се оценява консервативно на около 48 милиарда барела петрол и 292 трилиона кубични фута (tcf) природен газ в доказани и вероятни запаси.

В списъка на морските пристанища са Чабахар, Бандар-е-Бушер и Бандар Абас. Освен правото на Русия на добив в иранския участък на Каспийско море, тя също ще получи съвместни командни способности над северния участък за въздушно-космическа отбрана на Каспийската зона на Иран.

„Избран персонал на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция ще бъде обучен на най-новите руски подобрения на няколко ракети с малък и далечен обсег – Х-47M2 „Кинжал“, „Искандер M“, РС-26 „Рубеж“ и „Авангард“ – преди да започне планът за производството им по лиценз в Иран, като целта е 30% от тях да останат в Иран, а останалите да бъдат изпратени обратно в Русия“, според анализа на Oil Price.

„Всичко това означава, че новото 20-годишно споразумение между Иран и Русия ще промени пейзажа на Близкия Изток, Южна Европа и Азия, тъй като Иран ще има много по-голям военен обсег, който ще му даде много повече влияние да направи политически искания в този регион. Този обхват също така означава, че страните в тези райони ще почувстват, че вариантът да продължават да разчитат на САЩ за тяхната защита е много по-несигурен, отколкото беше преди“, коментира Oil Price.

Явор Дачков