04.07.2024

Конфликтът между НАТО и Русия ще навлезе в нова, крайно опасна фаза, ако Украйна използва американски ракети за поразяване на цели дълбоко в руска територия. Представете си какво ще стане, ако такава ракета удари обект от особена важност за Русия? Близко до ума е предположението, че реакцията ще е незабавна и може би, непропорционална. В един момент Путин може да нареди удари по центровете за вземане на решения, както гласи руската военна доктрина. После? Спомням си, че на една от руските ракети Сармат бе написано: След мен – само тишина.

Не можем да не се запитаме: за какво бъдещето на човечеството е поставено на карта? Щеше ли в света да настъпи вечен мир и благоденствие, ако Западът беше успял да свали Путин и да разкъса Русия на няколко държавички? Как щеше да постигне това при наличието на руската ядрена мощ? Що за безумни илюзии?

Нека направим една бърза равносметка на продължаващата над две години война. Украйна е разчленена, загубила значителна част от мъжкото население – няколкостотин хиляди убити, още повече ранени и осакатени, милиони емигрирали в чужбина, разрушена икономика, енергетика и инфраструктура. И цялата разруха за какво – искала да влезе (или искали да я вкарат) в НАТО. Е, и ? Струваше ли си? Има ли някой да отговори с “да”?

Тежка е равносметката и за останалите главни герои. Загубата на Зеленски би била жесток удар за НАТО. Блокът се опасява, че фронтът може всеки момент да бъде пробит и руснаците да напреднат към Киев. Затова и са всичките тези обещания към Зеленски – пари – колкото иска, Столтенберг обещава още 100 милиарда, оръжия, самолети – ще даваме, конференция в Швейцария – ще ти организираме, ще ти ръкопляскаме, ти само стискай, дръж още малко, изтрай до изборите в САЩ, че рухнеш ли сега – лошо.

Що се отнася до останалите, то Европа е на колене, тепърва ще изпитва последиците на кризата. Русия сигурно е понесла тежки удари, но ги прикрива. САЩ печелят добре от битката за Украйна, но губят войната за водещата роля в световните дела. А и цялото им планиране на сегашната криза изглежда сбъркано. Нима са се надявали, че Русия ще допусне в Украйна да заседнат американски ядрени ракети, които за 5 мин. стигат до Москва. САЩ щяха ли да позволят руски ракети да се разположат в Куба или Никарагуа, напр. Как са мислили, че Русия ще се остави да бъде изгонена от Крим и да ликвидира черноморския си флот? Или че ще бъде безразлична към неонацистките изстъпления в Украйна? Колкото и човек да смята, че решенията в Белия дом се вземат от най-умните хора след прецизни сведения и съвършен анализ на процесите, украинският случай май не е такъв. Даже започна да предизвиква неприятни аналози с Виетнамската война.

След повече от две години и нещо война в Украйна единственото разумно решение на кризата е това, което се чу от Радев в Будапеща – мир, постигнат по дипломатически път, без повече оръжия за Киев. Спасителен изход, алтернативата на който е: След мен – само тишина.

( Из предаването “Не се страхувай“ с Васил Василев, излъчено на 27 май 2024 г. по Евроком )