18.05.2024

Офшорната фирма Акселберт регистрирана на Британските вирджински острови все още е собственост на финансовия министър Асен Василев. Това става ясно от справка за промените по партидата на фирмата в регистъра на Комисията по финансите. Последната промяна в собствеността на Akselbert Ltd. е придобиването на акциите от Асен Василев, което е станало през 2016 г. Друго вписване в регистъра на собствениците няма до момента, което означава, че Асен Василев не се е освободил от офшорката и продължава да владее нейните 50 000 акции

Справка с вписванията по партидата на Акселберт от Комисията по финансите на Британските вирджински острови
Асен Василев придобива 100% (50,000 акции) от Akselbert Ltd на 14.10.2016. Източник: Търговски регистър

Василев няколко пъти е подписвал декларации, че не притежава тази офшорна фирма. Това е станало първо през 2021 г. като служебен министър на финансите, след това като депутат и два пъти като редовен министър на финансите. Единствените декларации тук и тук, в които се вижда, че притежава Akselbert са от 2021 г. В тях са описани дружествата, които лицето е имало участие за последните 12 месеца преди встъпването му на висока държавна длъжност

Декларация от 14.06.2021, подадена пред КПКОНПИ

Асен Василев е подал през 2022 г. декларация за имуществото си през предишната 2021 г., в която са открити несъответствия, стана ясно от регистъра на КПКОНПИ. Василев, Даниел Лорер и Николай Събев са единствените министри от правителството на Кирил Петков, при които са открити несъответствия в декларациите.

Освен неверните декларации за собствеността на Акселберт, налице е и невярна декларацията на Асен Василев, в която той изрично е посочил, че не е управител на търговски дружества.

На 17 май 2021 г. Асен Василев подава декларация за съвместимост, в която твърди, че не упражнява търговска дейност и не е управител или представител на фирми.

Декларация от 17.05.2021, подадена пред Президентството

Това не е вярно към този момент, тъй като от справката на Комисията по финансите на BVI се вижда още, че Василев е останал директор на “Акселберт” до 28 юли 2021 или два и половина месеца след като встъпи като служебен министър в правителството на Стефан Янев на 12 май 2021 г.. Следващият директор не е известен, но последният е американския гражданин Себастиян Бретшнайдер, който встъпва през май 2022 г., както стана ясно от предишна наша публикация.

Бретшнайдер претендира за вземане на 5 милиона лв. от “СТВ Консълтинг”, бивша българска фирма на Асен Василев. Той е запорирал нейните сметки, но преди запора фирмата успява да се освободи от имота си на ул. Чаталджа 3, като го продава на Светослава Арнаудова – Кралицата на Винетките. Продадените имоти обаче са били обезпечение за заем, даден от Бретшнайдер на “трето лице”, което не е известно до момента.

Информацията, че Асен Василев е краен собственик на “Акселберт” стои до момента и в българския Търговски регистър. Миналата година BIRD отправи запитване по реда на ЗДОИ до финансовото министерство дали Асен Василев продължава да има връзка с “Акселберт”. Официалният отговор се получи на 25/09/2023 и той гласи следното:

към настоящия момент г-н Асен Василев не е представител и не е собственик на „АКСЕЛБЕРТ” ЕООД.

Това очевидно не е вярно според наличните официални вписвания. Промяна в собствеността на Akselbert Ltd не е вписана в регистъра на Британските вирджински острови и съответно няма как да бъде вписана и в българския Търговски регистър, тъй като там трябва да се подадат официални документи, удостоверяващи факта на смяната на собствеността.

Парадоксът на ситуацията е и в това, че министърът на финансите има отговорности и по линия на противодействието на прането на пари и прилагането на ЗМИП. Именно по силата на този закон собствениците на офшорни фирми са длъжни да ги декларират.

България не е добър пример за борбата срещу прането на пари и неотдавна изпадна в сивия списък на държавите, в които тези практики са разпространени. Това влияе негативно на българския бизнес и на банковите транзакции с чужбина, които стават обект на засилен контрол от страна на чуждите банки.

https://bird.bg/