30.04.2024

Станислав Бачев

Въпреки, че е безсмислено да се дават съвети на хора, които нямат значение, а са просто инструменти на чужда воля, по-добре да бъде написано и прочетено.

В тези наши структури все още има мислещи хора, които осъзнават и анализират правилно процесите в международните отношения.

  1.  Съветвам Министерство на външните работи да изпрати съболезнования за терористичния атентат до ИР Иран чрез Посланика на държавата в София. И това да се направи освен по официалните канали, но и през публичните канали, да достигне до медиите. Дори малък жест като този е достатъчен, за да изпрати нужния сигнал, че България въпреки своята блокова ангажираност има емоционална и лична връзка с Иран.
  2. Да се направи всичко възможно през следващите дни т.нар. Министър на отбраната да пази тишина. Да не говори за никакви коалиции, нито в Червено море, нито в Заливите, нито за оръжия. Най-добре да не говори изобщо.
  3. Да бъде отправена покана към Н.Пр. Ирваш до национална медия, частна или обществена, за участие.

Конфликтът закономерно и постепенно се разлива извън пределите на Газа. И се разлива по правилата, които задава Иран, а не по желанията на Израел.

Стигна се дотам, че САЩ бяха унижени от „изостаналите “ хути с евтините дронове. Авангардът на американската военна мощ – авионосните ударни групи се оказват напълно безполезни срещу множество дронове или срещу множество малки въоръжени плавателни съдове.

Методите за водене на война се променят, а с тях и старите измерения на мощта – също. Хиперзвука като авангард на днешната технология, заедно с предимството на множеството евтини конвенционални дронове преформатират военния аспект.

Създаването на устойчива връзка в хартланда от Север на Юг, през Русия към Иран, с огромния икономически гръб на Китай създава необходимото финансово-икономическо условие за надделяване над Западния свят, който е в закономерен упадък – икономически, но и обществен и културен.

В рамките на това разливане на конфликта са възможни и асиметрични ходове. Ако Иран реши може да срине целият петролен пазар на Запада.

САЩ ще бъдат наранени, но удара върху Европа ще бъде фатален. И докато едните се сриват, цената на петрола би ударила ценови връх.

Това е хипотетичен възможен ход, но той не може да бъде изключен, защото неговата реализация може да бъде извършена индиректно чрез затваряне на логистични пътища от несиметричен, неконвенционален играч. Тоест – хибриден.

България се намира в своята най-слаба точка като държавна мощ и нейната проекция, лишена от собствен суверенитет, с ампутирана енергийна сигурност и е изключително лесна за сриване. Дори от удар, насочен към ЕС, а не пряко към нас.

Мислете. Дотук няма нито една предпоставка за наличие на разумна мисъл, но по-добре да бъде написано и дори прочетено от външните приятели на България.

Тук все още има мислещи хора, които помнят историята.

Станислав Бачев