19.09.2024

До кога ще мълчим и търпим, колеги и командири, унищожаването на БА и системното унижение на българските военнослужещи от самозвани и некомпетентни индивиди????

В памет на колегите летци майор Димитров и старши лейтенант Дункин не исках да вземам отношение относно авиационната катастрофа и тяхната гибел, но сърце не ми дава да бъда равнодушен повече, защото мълчанието означава съгласие с продажниците.

Първо съм убеден, че истинските професионалисти от ВВС ще установят причините, довели до трагедията, защото зная от личен опит, че няма командир или началник, който да желае подобни инциденти с трагичен край, защото истината ще минимизира условията за бъдещи инциденти. Факт е, че най – рисковите длъжности във въоръжените сили са на летците, парашутистите, водолазите, подвоничарите и сапьорите и след това идват другите, колкото и да са подготвени никой и никога не може да предвиди на 100 процента какво и как ще се развият условията за изпълнението на дадена задача. Отговорът се крие в обстоятелството, че средата, в която се изпълняват задачите не може да бъде изцяло контролирана и винаги има риск от бърза и рязка промяна. Ето защо призивът ми до цялата патентована „експертна“ сган е да се смирят и да не разделят обществото в името на загиналите колеги и да не трупат дивиденти на гърба на дълбоката и непрежалима загуба на близките им.

Моето мнение за трагичното състояние на БА е, че вината е изцяло на политическия ни елит от последните 35 години и в частност на министрите на отбраната с мнооого малки изключения, например Каракачанов. Разбира се принос имат и последните началници на отбраната без генералите Тотомиров и Петров. Но, да чета и слушам мнения на абсолютни профани и то на бивши „колеги“, които лично познавам и знам, че техните способности се свеждаха да носят папки с документи, като мъжки секретарки, но имаха гъвкави кръстове и пред началниците винаги бяха приведени до земята, не приемам да правят внушения и да предопределят степента на виновност на командирите. Тези индивиди таят в себе си чувство на неудовлетвореност, че не са се реализирали и са готови сега да търсят някаква форма на реваншизъм. Тяхната налудничавост стига до там, че виждат като причина за трагедията, че този открит летателен ден е в чест на самолетите Миг – 29 и че същият ден над Калофер се е провеждал национален събор на русофилите. Пълен потрес на идиотщината им. Така ще е докато не се урегулира въпроса с чуждото финансиране. Много по – точен извод би бил, че НАТО уби двамата колеги. Не посягайте и не петнете паметта на колегите, продажници! Колеги, ще продължаваме ли да търпим? Бог да прости и вечна памет на колегите! Съболезнования и съпричастност към болката и загубата на близките!

Димитър Шивиков