05.05.2024

Организирана престъпна група източна от години бюджета на общ. Несебър с криминални практики от почти целия спектър на Наказателния кодекс. Narod.bg вече разкри няколко от схемите на кмета Николай Димитров, като последно ми разказахме как 2,5 млн. лева на година потъват с грабежи в сметосъбирането.

Време е прокуратурата да си влезе в ролята и да провери как и защо десетки хотели, ресторанти и заведения не купуват талони за сметоизвозване, но ползват услугата, защото вече са си платили. Близкият до кмета шеф на „Благоустрояване, комунално стопанство и озеленяване” (БКСО) в Несебър Димитър Стоилов Панев се разпорежда на подчинените си шофьори и работници да събират боклука от контейнерите, без да взимат платени талони за работата си, въпросът е кой печели, кой губи и какви са щетите за бюджета?

В крайна сметка излиза, че на собствениците не се начислява или в последствие се опрощава данък смет, който заплащат едва 50% от реално дължимите пари, което пък носи „бонус” за управата на Несебър, твърди информаторът на Narod.bg.

Боклукчийските камиони пък изхвърлят събраното на Претоварната станция на общината, което се зачислява като смет от частни домове, защото няма платени талони за този боклук.

В последствие общината транспортира тази смет до регионално сметище „Братово” и заплаща определена сума за всеки тон.

Само от тази незаконна схема бюджетът на общината всяка година е ощетен реално с около 5 милиона лева, както поне половината от тази сума остава по чекмеджетата на главните действащи лица, категоричен е източникът, който разполага с нужните доказателства за сезиране на прокуратурата.

Любопитното е, че в схемата се включват и частни фирмиа, но при разтоварване на смет на Претоварната станция камионите им не заплащат нищо, а сметта се зачислява като изхвърлена от общинските камиони, която впоследствие се плаща от общината на регионално сметище Братово.

За да стане възможно това като началник на претоварната станция бе назначен предложеният от Димитър Панев син на главната счетоводителка на БКСО Таня Василева Тангарджиева, който има…. сериозен проблем с наркотиците.

Всъщност, синът на счетоводителката – Иван Николов Тангарджиев, вече е бивш шеф на Претоварната станция. Младежът с наркопроблеми е от Радва и е роден през 1990 г.

За да се укрие част от огромното количество неплатена смет по разпореждане на Николай Димитров и Димитър Панев нощната смяна на БКСО постоянно запръстява под земята една част от сметта, т.е., камионите въобще не стигат до Претоварна станция, а незаконно разтоварват сметта зад бившата сграда на БКСО, зад гробищния парк и в общинските земи около претоварната станция.

С техника от БКСО тази смет се запръстява, за да се скрие от служителите на РИОСВ. А това е едно от най тежките деяния, според еколозите на ЕС.

Чрез БКСО се изхвърлят чрез строителни контейнери и строителните отпадъци при ремонт на хотелите в Слънчев бряг. Почти никой от хотелиерите не заплаща за това на Претоварната станция.

Всичко се плаща на 50% на ръка на Панев, а той се отчита с парите нагоре по веригата. Една част от сметта се извозва с общинските камиони, като друга се извозва с камиони на собствениците на обектите. Кметът, готов за ареста – Николай Димитров, им дава копия на договори на фирми, които изграждат строителство на общината и те изхвърлят на Претоварна станция без да платят и стотинка, а сметта се зачислява към строителните обекти на общината.

Общият размер на бюджета на Община Несебър за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране, преработка на битови отпадъци, организация на депа, озеленяване е 20 000 000 лева. Само за управлението на отпадъците сумата е малко под 15 000 000 лева. В общинското предприятие, на което директор е приближеният му Димитър Панев, работят 624 души, които са на трудови договори към Община Несебър с население около 27 000 души.

Само за сравнение бюджетът на Община Бургас за сметосъбиране, сметоизвозване, депониране, преработка на битови отпадъци, организация на депа е 4-5 пъти по малък, а общината е 8-9 пъти по голяма.

Всичко написано дотук можем да докажем с документи, стига държавното обвинение да излезе от летаргичния си сън, в който е изпаднало от години, подчерта информаторът на Narod.bg.

Narod.bg