17.05.2024

 

Прочетох днес за поредния случай на старица, която си е отишла сама – без близки, а приживе съседите й в чудо са се видели от събираните от нея боклуци в апартамента. Отказваща да отиде в приют или дом за възрастни хора, създаваща проблеми с хигиената, антисоциална. Покрай работата си имам и много казуси в сгради, в които има течове от горни апартаменти, преграждания на общи части, неподдържани тераси и балкони и т.н. Всичко това създава едно напрежение сред съседите и обикновено спорът приключва дори не и в съда, а с ЧСИ и полиция.

Всъщност истината е, че държавата и общините са абдикирали от грижата си за хората. Много спорен е въпросът например за запрещението – едни хора смятам, че трябва изцяло да отпадне, но други смятат, че именно то защитава хората, които не са вменяеми, от измами и злоупотреби. Морален е въпросът може ли насила да се вкара в социален дом възрастен човек, който не може да се грижи за себе си, превръща се в Плюшкин и задръства дома си с отпадъци и т.н.. Как да се постъпи със съсед, който отказва да направи ремонт?

Преди години е имало възможност общината да се намесва в етажната собственост и да задължава съответният собственик да извърши ремонт. Просто, ефикасно и евтино. Сега този вариант го няма и хората водят с години дела, за да може да накарат съседа си да си поправи тръбите например и да спрат течовете от тавана. Решението за изваждане на собственик от апартамента му по решение на Общо събрание на етажните собственици също е сложно, изисква време и често пада в съда.

Още по-голям е проблемът, когато във входа има човек с психически отклонения. Масови случаи има на агресивни хора с диагноза, за което не се вземат никакви мерки. Дори да има решение за принудителното им лечение, скоро след това те отново се връщат и проблемите се възобновяват.

Държавата отново я няма. Хора си говорят сами по улицата, държавата я няма. Хора превръщат домовете си в клошарски складове, от които се носи невероятна воня наоколо, държавата я няма. Когато не си плащаш данъците – държавата те погва с всички сили на закона. Когато обаче те гони съсед с брадва и отклонения, държавата те оставя да се оправяш сам.

Всъщност за какво плащаме?

Елена Гунчева-Гривова