08.09.2024

Момчета, няма вече „Партизан за бой се стяга“, идват муцките и цуцките

Съвременен бръшлян, увил се около стълбовете на едно поколение

След „мани го тоя“ и „тая тъпа държава“, може би следващият най-разпространен израз е „муцка“. Муцка, цуцка, буцка е речитатива на подутите устни и почасовите автомобили, на кифлочът, завладял челните места в челните заведения по „Витошка“ и „Оборище“. Някога по „Оборище“ са се разхождали мустакатите комунисти, а днес наследството им е преотстъпено на подвластничките на суетата.

Нищо лошо. Надявам се просто един ден Бъкингам да не бъде превърнат в гей бар, но това е една почти невъзможна перспектива. Та, думата муцка шета от уста на уста и понеже в подобна влага може да се развие всякакъв буреняк, тя, думата, си вирее успешно. Нещо като троскот, но облагороден.

Съвременен бръшлян, увил се около стълбовете на едно поколение, което се събужда с енергийни напитки и заспива… без енергия. Като лорд на четири часа се замислям дали пък това не е новата титла на момичета с определено поведение и възможно ли е след време да бъде вписвано в паспортите… Летищен служител гледа документите и пита – О, Донка Ошавкова-Калдерон, по титла Муцка, Ваше Височество, заповядайте. И Муцка Калдерон по съпруг Ошавкова, сяда на ВИП-а, оглежда високомерно околните и потъва в телефона си. Муцка, здравей, Муцка съм, кооо паааИш?  Анатомията е отишла твърде далеч и мадамата с едното око гледа екрана, с другото оглежда дали няма друга муцка в съседство. Зер, носеше се навремето в пространството, че когато княгиня Евдокия излизала, Клементина се прибирала. Но не съм съвременник, не мога да потвърдя това.

Въвеждам се в следната ситуация на невъзможност, в която муцка Калдерон-Ошавкова се омъжва за Лорд Нанам Кой си и трябва да съчетае двете титли. Коя ще натежи повече – британската или славянската. Ще бъде Лейди-Муцка Калдерон- Ошавкова- Нанам Кояси или обратното. Трябва да питаме Мегън Маркъл, тя би трябвало да ги разбира тези неща.

В България наименованието муцка е приело такава гражданственост, че често може да чуете, че държавата ни е…муцка. Държавата на муцките е муцка. Какъв хубав текст за песен на Бони, да кажем. Но аз препоръчвам Джорджано, защото като се пеят химни, поне трябва да е от заслужили. И ако това стане хипотетично, демек, ако държавата ни е муцка и имаме едноименен химн, то някъде по „Оборище“, на някое кьоше може да се чуе следното „Абе, муцка, държавата ни е Муцка, дай да пуснем химна на Муцка“. И някой дръглив футболист ще си остави банана на масата и ще рипне като Калинка да утвърди и преутвърди казаното тук. Момчета, няма вече „Партизан за бой се стяга“, идват муцките и цуцките. Носете си по пет лева в джоба, за да ги почерпите… Поне чаша лед. Или ги сложете в малкия си джоб.

Автор: Лорд Евгени Минчев

trud.bg