02.05.2024

Вчера Европейският парламент е приел т.нар. „Мигрантски пакт“, в който уж всички държави от ЕС щели да имат обща политика по отношение на прииждащите от Азия и Африка десетки милиони, предимно млади мъже.

Новият пакет за убежище и миграция беше приет до голяма степен с гласовете на депутати, свързани с Европейската народна партия, социалистите и демократите (S&D) и Renew Europe.

Текстът на документа е пълен с всякакви празнодумия, скудоумия и откровени безсмислици и очевадно е писан под влияние на глобалисткото лоби в ЕС.

За нас, обаче е главен един негов раздел:

„…да се подпомогнат държавите от ЕС, подложени на миграционен натиск, другите държави членки ще трябва да дадат своя принос, като преместят кандидатите за убежище или лицата, ползващи се с международна закрила, на своя територия, като участват финансово или като предоставят оперативна и техническа подкрепа…“

Просто казано, това означава, че западноевропейските държави, като Франция или Германия или Холандия, ще могат да прехвърлят мигранти на изток, включително и у нас, на някакъв квотен принцип, който, разбира се, ще се определя в Брюксел.

При това, в държави като България или Румъния ще бъдат изпращани и мигранти влезли и в предните години.

Гласовете на патриотичните и консервативни депутати в ЕП, че мигрантите не трябва да се разселват из цяла Европа, а да се връщат там, откъдето са дошли, не бяха взети под внимание.

Не е трудно да си представим какво може да се случи у нас, ако ни докарат тук дори и само 1.5 % от общоевропейските мигранти, тъй като населението на България е горе долу толкова спрямо населениото на цял ЕС. Това в цифри ще е някъде около 450 000 души, тъй като днес в ЕС има над 30 милиона легално или нелегално живеещи граждани на страни извън ЕС, тоест – мигранти, и в това число не влизат украинските такива.

Лично аз не мога да си представя какво ще се случи у нас ако се изсипят близо половин милион сенегалци, малиици, пакистанци или афганистанци. Очаквам вашите мнения по въпроса.

Иван Спирдонов