19.04.2024

Тези дни се навършат три години, откакто имаме главен прокурор на Европейския съюз – обожествяваната у нас Лаура Кьовеши.

Накратко, Прокуратурата бе създадена, за да се бори „срещу измамите и злоупотребите с евросредства“. Вие смятате ли, че в България, например, не са извършвани измами с евросредства? Да, но за тези три години няма нито един осъден за такава измама в целия Съюз, не просто в България. Щото, нали, в Италия и Гърция не са ангели небесни политиците им също.

Вярно, водеха се някакви дела срещу разни дребни риби – директори на дирекции. Но докъде стигнаха, един дявол знае. А, имаше и едно ефектно нахлуване в германска автокъща – тип Дупница. И там – доникъде. Те даже може да са осъдили Прокуратурата. И да не си помислите, че Лаура е някакъв самотен боец! Ами, тя има конституирани още 22-ма /двайсет и двама/ прокурори от различни страни, избирани лично от нея. Така, отново да повторим – нямаме закован нито един европейски политик за злоупотреби.

От друга страна базовата заплата на средностатистическия европрокурор е 12 641, 93 евро. С екстрите още около 5 хиляди. Какво са екстрите ли? Ами например по едни сложни таблици, ако той измине от 1001-ия километър до 2000-ия с колата си, получава по 68 евроцента за всеки километър. Тоест, те вземат за всеки 100, изминати километра, по 68 евро. И така, за 100 километра са ни необходими Х 2 евро литъра /завишавам/ по 10 на сто литра /завишавам/ ще изхарчим 20 евро. Останалите 48 евро си ги слагат в джоба. Това също е добър бизнес. Минаваш 100 километра и си със сто лева напред /чисто/. Какви други екстри? По 273 евро помощ за всяко дете в семейството. И сега, най-голямата гавра с данъкоплатците. Дават им по над 400 евро на тия прокурори, ако домът им се намира над 1000 километра от работното място.

Ами ти си кандидатствал за работа в Люксембург, където е централата! Какво значение има къде си живял преди това? Да не говорим, че отделно има сериозно подпомагане за наема там. Така че, тези 5 хиляди допълнителни евро са силно занижени.

Но, както и да е. Спираме се на сумата 17 641,93 – месечна заплата. Тези прокурори не са от самото начало като Кьовеши. Те са от две години. И така смятаме какво е получил един европрокурор за 24 месеца. 24Х17 641,93 – 423 406,32 евро. Те са двайсет и двама. Значи 423 406,93Х22 = 9 милиона 314 хиляди и 939 евро.

Да не забравим и Света Лаура. Нейните са поне по 20 000 на месец /много повече, но да е по-лесно/. 20 000Х36 = 720 хиляди, скоро ще е милион. Като за нищо правене не е лошо. Тотал: 10 034 939! Хич няма да е зле да опитат да обяснят какво точно са свършили за тези пари на европейските данъкоплатци и как те са потънали. След което да заведат едно шумно дело срещу самите себе си.

Разбира се, наясно съм, че те са и на кранчето на онези, които крадат огромните пари, и това са само джобни кинти. Но все пак, нали отнякъде трябва да се започне. Що да не е от Европрокуратурата?

Приказвам си… Къв Гешев, къв Каскет при положение, че всички негови противници се кълнат в Лаура Кьовеши? Дъщерята на любимия прокурор на Чаушеску. Някак познато звучи, нали?

Между другото, още преди четири години биографията на стария Йоан Ласку /дъщеря му е по мъж/ беше старателно изчистена отвсякъде в интернет. Но ние помним.

Степан Поляков