20.09.2024

„ЕВТОПИЯ“ – Книгата, която показва мечтите ни за държава

Искам да Ви представя една книга за държавата, която искаме да имаме. Иван Спирдонов, приятел, писател, общественик, написа една книга, която ни пренася в една по-добра реалност. „Евтопия“ – книгата за мечтата на един българин за нормална държава. Книга, която е противовес на евроатлантизма и глобализма. Книга, в която мечтите и визията за бъдещето се претворяват в реалност, която може да е съвсем близо до нас.

„Евтопия“ ме увлече още от първите си страници. Предговорът е от доцент Григор Сарийски, който казва: „“Евтопия” е едно невероятно пътуване във времето от безнадеждната реалност на нашето настояще към сбъднатата мечта за едно по-добро бъдеще. Необикновена история, разказана от един пътешественик, попаднал в свят изпълнен с усмихнати, открити и видимо щастливи хора. Тя може да бъде и историята на всеки, който вярва че подобен свят е възможен. Дългото пътуване към този по-добър свят започва с една единствена революционна стъпка. Стъпка, която e напълно по силите ни, защото имаме волята за това и защото само ние, народът, можем да кажем какво ще бъде нашето бъдеще и какво няма да бъде.”

Ще цитирам част от един диалог от книгата, който ме впечатли:

“ – Трябва да се борите, господин Лука. Иначе те никога няма да се откажат сами. Трябва да се борите да си върнете държавата. И тази държава да организира и направлява обществото. Без силна държава сред масата хора действат центробежни сили, които ги разделят на различни групи. Богаташите имат нужда обществото да е разделено, за да няма сериозен отпор срещу деянията им. Само силната национална държава субект може да го направи. ….“

Малко са българските книги, които ме впечатляват. „Евтопия“ е книга, която ме впечатли. Тя е противовес на нашумелите творения на един Букър Господинов, на практика тя е другата страна, отвъд тъмнината. Тя ни дава надежда, мечта и насока какво да направим.

Книгата може да поръчате “Евтопия” можете да поръчате на ispirdonov@abv.bg, ivan.spiridonov1234@gmail.com, а също така и на Месинджър, телеграм, WhatsApp, Viber.

Книгата вече се предлага и от верига книжарници “Хеликон”.

Благодаря на Иван Спирдонов за това, че не се отказва и внася светлина в света, в който се опитват да ни затворят.

Елена Гунчева-Гривова