26.09.2024

Славена Точева вече не внася очарование във варненската листа на ГЕРБ и няма да привлече рекордни преференции. Красавицата, свързвана с местния герой Дидо Дънката, бе натирена от Бойко Борисов веднага след като партията му загуби кметското място във Варна.

Загубата е очевидна, но в същото време ГЕРБ е включил в листите си за вота на 27-и октомври други електорални лъвове, които се готвят за скок в 50-ото Народно събрание. Те не блестят с нищо, почти незабележими са в сградата с надпис „Съединението прави силата“, но стигне ли се до избори се превръщат в истински зверове – печелят хиляди преференции и пренареждат напълно първоначалния вариант на кандидат-депутатските листи.

Последните ще станат първи

Най-забележителният пример в това отношение е Стефан Апостолов от Симитли. ГЕРБ винаги го слагат на последното 22-ро място в листата си в Благоевград. Това би трябвало да е напълно неизбираема позиция, тъй като Благоевградска област осигурява общо 11 мандата и партията на Бойко Борисов не се надява на повече от 4 от тях. Стефан Апостолов обаче като на магия събира толкова гласове, колкото са необходими, за да влезе в парламента. Важна подробност за този феномен е, че татко му е Апостол Апостолов, по-известен като Кмета Поли, който вече от десетилетия е градоначалник на Симитли. Неговият авторитет определено озарява електорално и сина, който обира преференциите на бабите и дядовците в селата от симитлийската околия. Иначе Стефан Апостолов, който е бивш футболен съдия, също си има прякор. Той стана известен като „сричащия депутат“, след като от трибуната на Народното събрание срещна сериозни трудности с изчитането на законопроект.

Независимо дали слънце грее или дъжд вали всеки знае как ще гласува Симитли! Така че Стефан Апостолов определено може да се смята за един от най-сигурните народни представители в следващия парламент.

Единствената заплаха над главата на младежа е, че Европейската прокуратурата влезе в община Симитли и не се знае с какво ще излезе оттам.

Махалите на Харманли и Любимец обичат Пъската

Сричащият от Симитли определено е едно от чудесата на мажоритарния вот в Югозапада, но неговите преференции не могат да стъпят на малкото пръстче на друг електорален герой от партия ГЕРБ, а именно – Георги Станков, по-известен като Жоро Пъската.

Според хасковския регионален говор този прякор би трябвало да се преведе като Жоро Семката. Станков е ветеринар и също като Стефан Апостолов изобщо не е сред активните депутати. Напротив! Не се изказва от трибуна, не участва активно в работата на парламентарните комисии, не прави ярки политически изказвания. Въпреки това преди три години той спечели 13 655 преференции. В някои от секциите при 20 гласа за ГЕРБ имаше 20 попълнени кръгчета срещу фамилията Станков. Така той отвя дори и резултата, постигнат от Бойко Борисов.

С парламентарни активности Пъската не блесна, но той успя да влезе в националния медиен дневен ред, като в социалните мрежи се появиха снимки, на които Станков позира с двуетажна торта с шоколадова глазура, по която бяха нахвърляни пачки с банкноти от 500 евро, изработени от захарно тесто.

https://offnews.bg/