19.09.2024

Новите е-здравни досиета вече са факт. Онлайн можете да си видите лабораторни изследвания, рецепти, направления, амбулаторни листове. От една страна, това е улеснение. От друга, колко ще му трябва на един хакер да се добере до чувствителни лични данни за здравето ви. На либерастите, които в момента надигат вой, докато четат това, ще напомня, че личните ни данни изтекоха от НАП съвсем безконтролно, та изобщо не съм сигурна дали и другите можете да опазите.

А какво може да направи ваш недоброжелател с тези данни? Ако например имате предразположение към алергии, да провокира пристъп. Или при астма да създаде предпоставки за такъв. При сърдечни заболявания да се опита да създаде стрес. Обяснявам го наивно и не толкова изискано и научно, но знаете какво имам предвид. В тези досиета недоброжелател може да проникне и примерно да разпространи, че имате психическо заболяване, или ваш близък страда от неизлечима болест. Или дори самите вие. Ако сте публична личност, разбирате как дори показателите в кръвта и урината ви могат да станат публично достояние. И пак казвам – не ми обяснявайте, че има защита. Видяхме ви защитите на личните данни!

А колко лесно е и да ни държат под контрол. Например при нова ковидистерия. Да могат да следят дали сте си правили изследвания, ваксини. Да ви санкционират, ако не сте. Да ви хванат, че не искате да ваксинирате децата си срещу всяко вирусче.

А ако работодателите например решат при наемане на работа да се запознаят със здравния ви статус? Да, забранено е, ама то и други неща са забранени, пък се правят.

Развитието на технологиите никога не е за наше улеснение. А за контрол над нас.

Аз лично не искам нито държавата, нито здравната каса, нито някой друг освен личния ми лекар да знае какво ми е здравето, изследванията, прегледите, от какво се оплаквам и т.н. Да, задръстена съм, консервативна. Но пък жива и свободна.

Елена Гунчева-Гривова