24.04.2024

Само на пръв поглед изглежда, че у нас се води битка между „русофили“ и „русофоби“, между „прозападни“ и „произточни“, между „либерали“ и „консерватори“, между „националисти“ и „глобалисти“…Да, има ги тези противопоставяния, но те са второстепенни.

Истинската, голямата, наистина важната битка е между хората, които обичат свободата, и другите, които не просто не искат да са свободни, а искат да отнемат свободата и на другите. Хората, които обичаме свободата, искаме нормални неща – сами да избираме книгите, които да четем, музиката, която да слушаме, филмите и телевизиите, които да гледаме; никой да не ни обяснява кое е лъжа и кое е истина; никой да не издава декрети, кои телевизии да бъдат спирани, а кои да останат. Тези, които обичаме свободата, искаме да мислим с главите си, а не с клишета – били те фашистки, комунистически или евроатлантически.

Желанието ни да сме свободни много дразни онези, които не обичат свободата. Онези, които не обичат свободата, искат да заповядват, цензурират, „канселират“. Искат да изградят свят на забрани, в който да съществува само една гледна точка и само един „правилен“ възглед върху всичко. Тяхната мечта е да живеят в в баналния едноизмерен свят на едноизмерните хора.
От нас, и само от нас зависи да не позволим да ни отнемат свободата. Ако се съпротивляваме на цензурата и забраните, ще успеем. Трябва да спечели битката, трябва да останем свободни. Както заради себе си, така и заради бъдещето на децата си.

Автор: Петър Волгин

От фейсбук