19.04.2024

Жертвите от студ в Европа ще са в пъти повече от загиналите във войната, заради лидерите ни

Броят на жертвите от студ в Европа ще е по-голям от този на загиналите войници във войната в Украйна, според английския седмичник The Economist от 26 ноември т.г. Разбира се, анализът изобщо не беше публикуван в българските медии. Според изданието основната причина за очакваната висока смъртност е невъзможността на милиони домакинства да се справят с високите сметки за отопление. Анализът в английския седмичник е базиран на данни от Евростат, официални статистики на страни от ЕС и пр. Изводите са повече от ужасяващи. В най-оптимистичния сценарий, увеличението на смъртността, причинена от студ в ЕС ще с 2,7%, а в най-лошия с 6%. „При мека зима увеличението на смъртните случаи може да бъде ограничено до 32 000 над историческата средна стойност. Една сурова зима може да коства 335 000 допълнителни живота“ се казва в изданието. Факторите водещи до фаталния край на стотици хиляди граждани от евросъюза, според The Economist са, че населението на Европа застарява, а при лишаване от нормално отопление то става податливо на респираторни заболявания характерни за зимния период и др. Тук даже не са включени и онези, които ще умрат от хипотермия, ако отоплението напълно спре в градовете в най-кошмарния сценарий. Разбира се, английският седмичник се е спрял на заглавието: „Русия използва енергията като оръжие“, макар че много по-подходящо би било: „От глупост и зависимост от САЩ евролидерите избиват населението си“.

Никъде в материала си изданието не припомня, че най-вероятно Америка и Великобритания взривиха Северен поток 1 и 2, с което напълно лишиха Европа от евтин руски природен газ; че те натискаха васална Европа да гласува санкции срещу Руската федерация, които се върнаха, като смъртоносен бумеранг към европейската икономика и така я занулиха до пълна неконкурентноспособност, че САЩ и Азия и в този момент поглъщат най-големите производствени предприятия на Европа, с което обезкървяват икономиката ѝ; че Путин многократно предупреждаваше, че със санкциите ЕС наказва собствените си граждани и пр. и пр. Англичаните са пословични с това да забравят, когато е в техен интерес, а най-вече в техен интерес е разпадането на ЕС. И тук е редно да припомня думите на Чърчил: Англия няма вечни врагове и вечни съюзници, тя има само вечни интереси.

Големият въпрос е, дали европейците ще повярват на обидно глупавата ретранслирана от изкупените от Америка телевизии на Стария континент, че Русия ни е виновна за предстоящия леден мор в благоденстващия довчера Европейски съюз. Мисля, че вече не, защото:

– във все повече страни и все по-често ставаме свидетели на стачки, бунтове и гражданско неподчинение срещу нелогичното според хората участие на Европа във войната на САЩ с Русия на територията на Украйна, а властта едва удържа напрежението;

– фактчекърите в социалните мрежи вече не смогват да залостят пробуждането на европейците за манипулациите за войната. Всъщност, колкото повече превръщат Фейсбук в Гестапо на свободната мисъл, толкова повече затвърждават всеобщото мнение, че забранените думи са истина.

Нямам никакво съмнение, че европейската върхушка е заредила пропагандната психомелачка с нова доза подмяна на истината. За предстоящия леден геноцид тя ще се скрие зад пандемията. Ще си измие ръцете с Ковид. Дори в този момент в новинарските емисии в целия ЕС започва да пълзят новини за ръст на заразените и смъртните случаи.

В края на този задаващ се мрачен сценарий ще припомня думи, приписвани на Шарл дьо Гол: „В политиката на САЩ и Англия понастоящем преобладава принципът на свещения егоизъм“. Даже не се и питам, дали нещо се е променило до днес. Единствената разлика е, че тогава на европейската сцена е имало истински политици, които са отстоявали интереса на народите си, докато днес с малки изключения преобладават блюдолизци, маргинали, компрометирани фигури, илитерати и откровени идиоти.

Валентин Кардамски

Седмичен коментар за Поглед ТВ