29.03.2024

„Спаси София“ припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с около 61 млн. лева в сравнение с предишния конкурс. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите зони, е предпоставка за кражби и злоупотреби.

Жители на софийския квартал „Младост“ 1 все още чакат сметосъбиращата фирма на Киро Дочусчиев, която работи в района, да извози отпадък, събран по време на почистването по Великден. Това става ясно от сигнал на гражданин, подаден в контактния център на Столична община – Call.Sofia.bg.

„Моля да бъдат изчистени строителни отпадъци и сухи клони /стоящи от Великденското чистене/ в „Младост“ 1 между бл. 48 и 49″, се казва в него. Искането е внесено на 23 август, а три дни по-късно проверка на „Сега“ показа, че клоните и строителните отпадъци все още стоят в непосредствена близост до контейнерите за смет между двата блока.

За почистването на „Младост“ от много години отговаря компанията ЗМБГ АД, която се счита за свързана с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. През пролетта на 2022 г. нейният договор бе удължен с още 5 г., през които ЗМБГ ще получи почти 74 млн. лева без ДДС, т.е., близо 90 милиона.

Фрапиращият сигнал от „Младост“ 1 не е единственият за проблеми със събирането и извозването на боклука в Столична община. През последните няколко дни такива са подадени от още много части на града – няколко също в „Младост“, както и в „Изгрев“, „Красна поляна“, „Връбница“, район „Средец“ в центъра на София и т. н. Особено тревожна е информацията от „Изгрев“, според която на входа на Ловния парк се трупа все по-голямо незаконно сметище.

„Огромно сметище от дясната страна на пътеката на входа на Ловен парк! Потресаваща гледка! Моля да бъдат взети мерки адекватни и да бъде почистено, както и да се опита да се открие отговорникът за това и да бъде глобен!“, пише гражданин и публикува снимки.

За образуването на голямо бунище сигнализира и жител на село Лозен. „За пореден път живущите около бунището са принудени да търпят умопомрачителната свинщина. От район „Панчарево“ ми обясниха, че служителите на сметоизвозващата фирма са нови и още не познавали улиците и затова не минавали често!“, пише той.

Както е добре известно, контролът над сметосъбиращите фирми в София трябва да се извършва от Столичния инспекторат. През октомври 2021 г. по покана на кмета на София Йорданка Фандъкова за негов директор бе назначен бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов. По-рано същият бе уволнен от първото служебно правителство на Стефан Янев заради полицейското насилие над протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г.

Първоначално Фандъкова се опита да скрие информацията, че трудоустроява Иванов. След като около назначението гръмна скандал, тя коментира, че с привличането на бившия полицай очаква да се подобри контролът над събирането на боклука. Обяснение, което звучи направо комично на фона на данните за несъбрани от Великден отпадъци.

През януари 2020 г. Столична община приключи конкурс за чистотата в София през следващите 5 години, в който бяха избрани почистващи фирми за 7 от 9-те зони в града. Въпросната обществена поръчка разпредели умопомрачителните 435 млн. лв. След приключването ѝ голяма част от районите на София бяха дадени на фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански, както и на консорциуми около фирмата „Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и около споменатите братя Домусчиеви.

Както вече стана дума, през пролетта на 2022 г. приключи конкурсът за последните две зони – номер 8, в която влизат „Младост“ и по-голямата част от район „Триадица“, която бе дадена на ЗМБГ АД, и номер 9, спечелена от консорциума „Еко София груп“ ДЗЗД. След обявяването на конкурса за зона 8 и 9 гражданската организация „Спаси София“ изчисли, че цената от почти 144 млн. за двете зони е почти двойно повишена в сравнение с предишната обществена поръчка от 2017 г. за същите части на града.

„Спаси София“ припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с около 61 млн. лева в сравнение с предишния конкурс. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите зони, е предпоставка за кражби и злоупотреби.

Narod.bg