17.05.2024
Навлязохме в 2024 г., а времето на ъндърграунд героите от 90-те на пръв поглед изглежда безвъзвратно отминало

По този повод MEDIAMALL реши да направи бърз преглед на гробищните паметници на някои от най-известните мафиоти, вилняли из България в края на миналия век.

Иван Тодоров – Доктора

Иван Тодоров по прякор Доктора бе считан за най-големия контрабандист на цигари и наркотици у нас в края на 90-те и началото на 2000-та година.

Той бе убит на 22 февруари 2006 г. в столичния квартал “Лозенец”, където срещу автомобила му се изсипа дъжд от куршуми.

Доктора бе погребан в Централните софийски гробища, където днес открихме неговия паметник със запалена свещичка. Факт, който означава, че все още някой тъгува и плаче по един от най-емблематичните контрабандисти на нашето време.

Филип Найденов – Фатик

Паметникът на Филип Найденов – Фатик в Боянските гробища явно се посещава често, тъй като изглежда безупречно почистен, а до него са поставени пресни цветя.

Нека припомним, че съпругата на Фатик, Адриана все още е жива и здрава, а двете му щерки не спират да вилнеят из нощните софийски клубове, ако случайно не са в Ню Йорк, където дъщеря му Александра доскоро учеше режисура.

Фатик бе една от най-култовите ънъдрграунд личности през 90-те години, като за него се говореше, че управлява контрабандите канали за крадени коли. Твърди се, че този бизнес той бе поел от своя баща Исмет Тюркмен Шабан.

Фатик бе разстрелян на столичния бул. “България” през 2003 г., а заподозрените и арестувани за убийството му впоследствие бяха пуснати на свобода.

Иво Карамански – Кръстника

Иво Карамански по-известен като Кръстника също е сред почитаните покойници. Той бе погребан в Централните софийски гробища, а на неговия гроб открихме скоро поставени цветя и отворена бутилка с безалкохолна напитка.

Карамански бе основна фигура в престъпните групировки на 90-те, но той също бе сполетян от тъжен край, след като бе застрелян на 20 декември 1998 г. във вила в столичния квартал Симеоново от човек от компанията му – Стефан Кирилов Въжарски.

Емил Кюлев

Емил Кюлев бе застрелян на 26 октомври 2005 г. на бул. “България” в София, като извършителят на неговото убийство остава неизвестен и до ден днешен.

След убийството му Кюлев беше погребан в Централните софийски гробища, където днес открихме един добре почистен паметник със засаден здравец и оставена свещичка до него. Любопитен факт околно неговото погребение е, че тогава в църквата беше получен сигнал за бомба, а много от близките му така и не успяха да си вземат последно сбогом с банкера.

Милчо Бонев – Бай Миле

Милчо Борисов Бонев по прякор Бай Миле беше погребан в гробищата на кв. “Симеоново”, като към днешна дата си личи, че гробът му е често навестяван, тъй като до погребалната плоча с името му стои чаша с уиски.

Бай Миле беше сочен като един от ръководителите на организираната престъпност в България и главен основател на групировката СИК. Той беше разстрелян на 30 юли 2004 г. в ресторант “Славия” в София. Има твърдения, че Бай Миле е бил убит заради неизчистени сметки с дрога със сръбски наркодилъри.

Пантю Пантев – Поли Пантев

Пантю Тотев Пантев, известен още като Поли Пантев беше убит на 9 март 2001 г. в столицата на остров Аруба. И до днес се смята, че поръчката за убийството му идва директно от колумбийската мафия, заради 600 кг. откраднат кокаин от колумбийски наркокартел. Пантев заедно с Васил Илиев се водят за основатели на бандитската групировка “ВИС1”, като по-късно пък Пантев се превърна в конкурент на Васил Илиев, основавайки конкурентната бандитска групировка “СИК”.

Пантев беше погребан едва месец след смъртта си в Централните софийски гробища, а гробът му днес е добре почистен, има поставени свещички и няколко увехнали цветя.

Евгени Стефанов – Женята

Евгени Стефанов – Женята бе известен, като наркобос и дясна ръка на Поли Пантев. Той беше застрелян на 5 ноември 2003 г. на стълбите на бившата баня “Гео Милев” в София.

Женята също беше погребан в Централните софийски гробища, а неговият гроб днес изглежда напълно запустял и затрупан с купища боклуци.

Георги Илиев – Главния

Георги Илиев – Главния, макар и родом от Кюстендил също е погребан в Централните софийски гробища. Днес неговият гроб изглежда крайно забравен, на него няма и помен от цветя или свещички, а само две празни саксии, едната от които счупена, красят паметната плоча на този емблематичен мафиот от българския преход.

Нека припомним, че Илиев е убит на 25 август 2005 г. пред заведението му “Буда бар” в Слънчев бряг, където снайперист го уцели право в сърцето, докато Главния празнуваше победата на своя футболен отбор “Локомотив Пловдив”, от отсрещния хотел.

Стефани Василева, Николай Самоковски, MEDIAMALL